Het olympische bad is nu een openbaar zwembad geworden waar iedereen heen kan
NOS Nieuws

Vier jaar na Londen: hoe is het daar met de olympische erfenis?

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Ze hadden er op voorhand al zo goed over nagedacht in Londen. Het olympische dorp, de stadions en de aanleg van allerlei transportverbindingen. Alles zou ook na de Spelen een bestemming krijgen. Dat is grotendeels gelukt, concludeerde een onafhankelijke commissie. Behalve dat de op voorhand beloofde ‘betaalbare’ woonwijk, die in het olympische park is herrezen, niet zo betaalbaar is.

E20 is hot. In de nieuwste Londense postcode kun je wonen in de appartementen die vier jaar geleden dienst deden als olympisch dorp. In de gebouwen, vaak negen verdiepingen hoog, zaten de atleten. Tegenwoordig is het een yuppenwijk, met biologische bakkers en hippe koffietentjes. Het is er groen en alles is gloednieuw. "Het voelt soms alsof we hier met z’n allen met een ruimteschip op Mars zijn geland", zegt Rebecca Stevenson (30), één van de bewoners. "Iedereen hier is nieuw en we kwamen hier allemaal op hetzelfde moment wonen. Voor de Spelen was dit gebied een braakliggend terrein, waar in de afgelopen decennia de ene na de andere fabriek failliet ging. Dankzij die Spelen is het hier enorm opgeknapt."

Ze wilde hier vooral heen vanwege alle sportmogelijkheden in de wijk. Zwemmen, fietsen, alles kan in de voormalige olympische stadions. "En je hebt hier misschien geen Victoriaanse huizen, maar je weet wel dat je riolering hier niet lekt en dat alles dubbelglas heeft."

Multicultureel

Lang niet iedereen in Oost-Londen voelt zich zo verbonden met deze olympische erfenis. Aan de andere kant van E20 ligt het oude Stratford, één van de meest multiculturele stukken van Londen. Waar het wemelt van de belwinkels en waar woningen er veel meer vervallen uitzien. "Denk nou niet dat die nieuwbouw betaalbaar is voor ons, zoals oud-burgemeester Boris Johnson nog beloofd heeft", zegt Jay. Ook een oudere dame raakt niet meteen enthousiast over de olympische erfenis. "Er is voor mij persoonlijk niets veranderd. Olympische Spelen draaien om geld, niet om de mensen.'

  • NOS
    Woontorens in het groen
  • NOS
    Rebecca Stevenson
  • NOS
    De hippe bakkerij in East Village, de Olympische wijk
  • NOS
    Australische atleten zaten hier vier jaar geleden
  • NOS
    Woontorens in aanbouw: er worden vooral luxe appartementen gebouwd in de Olympische wijk
  • NOS
    West Ham United is nu de bewoner van het Olympisch Stadion

Paul Brickell, directeur van de London Legacy Cooperation, erkent dat het ontbreekt aan betaalbare woningen. "In Londen geldt iets als 'betaalbaar' als de huur 65% van de marktwaarde bedraagt. Maar dan praat je nog steeds over flinke bedragen." Zo is er slechts een handvol appartementen goedkoper dan 1500 euro, de rest is duurder. "Dat ligt niet aan ons, maar aan Londen. De huizenmarkt is hier volkomen doorgeslagen."

Mooi zomerfeestje

Ook reageert Brickell getergd op de kritiek dat er weinig is veranderd sinds de Spelen. The Guardian schreef onlangs nog dat de 9 miljard pond (11 miljard euro) voor het evenement vooral een mooi zomerfeestje voor iedereen heeft opgeleverd, maar meer niet. "Kijk naar de stadions. Daar waar de Nederlandse zwemsters gouden medailles haalden, kan nu iedereen zwemmen. Kijk naar de handbalarena, het velodrome, het hockeystadion. Alles is nu door iedereen te gebruiken. We hebben hier echt veel bereikt."

Gisteravond kreeg ook het olympisch stadion zijn definitieve bestemming. Vanaf nu is het de thuishaven van West Ham United, die in de voorronde van de Europa League hun eerste wedstrijd speelden voor ruim 50 duizend toeschouwers. "Het voelt net als vier jaar geleden, tijdens de Olympische Spelen", zegt een fan op weg naar het stadion. "Maar nu is het óns stadion. Geweldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl