Patricia Zorko, hier nog in dienst als politiechef van de Landelijke Eenheid
NOS Nieuws

NCTV vraagt begrip voor Schipholcontroles

De plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Patricia Zorko vraagt in een interview met het FD om begrip voor de maatregelen rond en op Schiphol.

Het afgelopen weekend werd er extra gecontroleerd op de wegen rond de luchthaven. De aanleiding was een signaal over terreurdreiging. Grote drukte rond Schiphol was het gevolg. Maandag werd na overleg met onder meer de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten de maatregelen voor onbepaalde tijd te verlengen.

In het FD zegt Zorko dat werd besloten tot deze maatregelen omdat de veiligheid vooropstaat. Ze wil verder niets kwijt over de dreiging. "We kunnen niet altijd ingaan op de aard van de informatie omdat je enerzijds bronnen moet beschermen en anderzijds tegenstanders geen inzicht wil geven in je informatiepositie", zegt Zorko.

Uit informatie van de NOS bleek eerder dat de zoekactie van de marechaussee gericht is op klein kaliber vuurwapens. Daarbij wordt rekening gehouden met een scenario zoals bij de aanslagen op de luchthavens Zaventem en Istanbul waar terroristen om zich heen schoten voordat ze een bom tot ontploffing brachten.

Politiestaat

In het gesprek met de krant geeft Zorko ook aan dat het haar persoonlijke missie is "te voorkomen dat Nederland een politiestaat wordt, want dan hebben terroristen hun doel bereikt". Zorko is een jaar geleden in dienst gekomen bij de NCTV als plaatsvervangend coördinator en als directeur cybersecurity.

De NCTV wil verder geen toelichting op het interview geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl