Australiërs demonstreren tegen de toestand in jeugdgevangenissen
NOS Nieuws

Ophef in Australië over 'racistische stereotypering' van Aboriginal

Is het racistisch of is het de waarheid? Om die vraag draait het in Australië in een debat dat is losgebarsten over een cartoon waarop een dronken Aboriginal centraal staat.

De tekening toont de man tegenover een politieman die zijn zoon in zijn kraag houdt. De vader zegt de naam van de jongen niet te kennen.

Het tafereel slaat op de toestand in Australische jeugdgevangenissen. Vorige week kwamen beelden naar buiten van instellingen in het noorden van het land, waarop te zien is dat tieners worden mishandeld. Dat leidde tot een storm van protest tegen de behandeling van de jeugdige gevangenen, honderden Australiërs gingen de straat op.

Veel slachtoffers zouden Aboriginals zijn. Volgens de betogers wordt deze inheemse bevolking nog altijd gediscrimineerd.

Cartoonist Bill Leak bekijkt het in zijn spotprent van een andere kant. "Als je hierover wilt discussiëren, moet je ook kijken naar de gezinnen waar deze kinderen vandaan komen", zegt Leak in The Australian, de krant waarin de cartoon verscheen.

Aanpakken

De cartoonist krijgt steun van hoofdredacteur Paul Whittaker. "De tekening toont gebroken gezinnen die inheemse ellende in stand houden", schrijft Whittaker.

Ook hierop komt kritiek. Marcia Langton, een gezaghebbende kenner van inheemse kwesties aan de Universiteit van Melbourne, zegt dat de krant een grens heeft overschreden door "alle Aboriginal vaders als losers" te typeren.

Minister Nigel Scullion van Inheemse Zaken, die veel kritiek heeft gekregen omdat hij de toestand in de jeugdgevangenissen niet zou aanpakken, vindt ook dat de tekening niet kan. "We hebben een traditie van oneerbiedige satire, maar racistische stereotypering is ongepast."

De cartoonist reageert op de discussie in de krant van vandaag met een variant op de omstreden tekening van gisteren.

Op deze prent toont Leak zichzelf in handen van een politieman. "Deze vent vertelt de waarheid en hij denkt dat dit grappig is", zegt de agent tegen een agressief uitziende twitteraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl