NOS Nieuws

Syrië-ganger Laura H. blijft vastzitten

'Het gaat hier om een zeer zware verdenking'

Laura H., de vrouw die uit IS-gebied in Syrië zou zijn gevlucht, blijft langer in voorlopige hechtenis. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft die op verzoek van het OM met veertien dagen verlengd. Na twee dagen van verhoor is de verdenking tegen de 20-jarige vrouw niet afgezwakt, zei landelijk terrorisme-officier Ferry van Veghel in het radioprogramma Nieuws en Co. "Die verdenking bestaat nog steeds, in voldoende mate."

De vrouw, een in Zoetermeer opgegroeide bekeerling, werd maandag op Schiphol aangehouden. Het OM verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie en betrokkenheid bij het voorbereiden van terroristische misdrijven. Ze mag alleen contact hebben met haar advocaat.

H. zegt dat ze sinds september met haar twee kinderen werd vastgehouden in Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat. Volgens H. had haar man hen daar tegen haar zin naartoe gebracht, tijdens een vakantie in Turkije. Uiteindelijk gingen ze naar de Iraakse stad Mosul. Van daaruit zou ze met haar kinderen, met hulp van Koerdische strijders en haar vader, zijn gevlucht naar Koerdisch gebied.

De inlichtingendienst AIVD zegt dat buitenlandse vrouwen die in IS-gebied verblijven vaak betrokken raken bij de gewapende strijd, of IS op een of andere manier steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl