Bankpresident Mark Carney

Britse centrale bank verlaagt rente en pompt meer geld in economie

De Britse centrale bank verlaagt de rente naar 0,25 procent en vergroot het opkoopprogramma met 70 miljard pond. Daarmee worden de gevolgen voor de economie opgevangen van de brexit, het toekomstige vertrek van de Britten uit de EU.

De renteverlaging is de eerste sinds maart 2009. Sindsdien stond de rente op 0,5 procent. Bank of England (BoE) gaat voor 10 miljard Britse bedrijfsobligaties opkopen. Het lopende opkoopprogramma wordt met 60 miljard vergroot naar 435 miljard Britse pond. Voor banken wordt een speciaal 'lenen om door te lenen'-programma opgezet, zodat het extra geld ook doorstroomt van banken naar bedrijven en huishoudens.

Gretig

De verwachting voor de economische groei voor 2017 is fors verlaagd, van 2,3 procent naar een schamele 0,8 procent. "Sinds het referendum is de wisselkoers van het Britse pond gedaald en zijn de groeivooruitzichten aanmerkelijk verzwakt" zegt de BoE. "Op de middellange termijn neemt de bedrijvigheid af, net als de vraag en dat kan leiden tot overcapaciteit en eventuele stijging van de werkloosheid."

Als de centrale bank niets deed zou "de groei lager zou zijn, de werkloosheid hoger, de bedrijvigheid zwakker, en het risico op een hogere inflatie groter", aldus de centrale bank.

De financiële markten rekenden op maatregelen. De renteverlaging en de draaiende geldpersen werden om 13.00uur gretig onthaald. De beurs van Londen schoot van een kleine min naar een plus van 1,5 procent. De andere Europese beurzen stegen ook meer dan 1 procent, maar na een uur was de euforie alweer voorbij en zakten beurzen op het vastland terug naar niveau's van vòòr de bekendmaking.

Het Britse pond verloor echter flink terrein. De munt daalde in waarde tegenover de dollar en de euro.

Zinnig

Het dreigende vertrek van de Britten uit de EU zorgde in de aanloop van het referendum al voor afnemende bedrijvigheid. Na de uitslag doken de aandelenbeurzen omlaag en kelderde het Britse pond 10 procent in waarde. Het sentiment onder de inkoopmanagers in de dienstensector wees ook op een krimp van de economie.

Vier weken geleden waagde de Bank of England (BoE) zich nog niet aan voorspellingen of maatregelen omdat het nog te vroeg was om iets zinnigs te zeggen over de economische gevolgen van de brexit. Met de jongste inflatiecijfers in de hand en een maand verder kan dat wel.

De waardedaling van het pond zal volgens de BoE in de tweede helft van dit jaar de prijzen doen stijgen. Een hogere inflatie heeft gevolgen voor de economische groei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl