Jenning Huizenga ANP

Jenning Huizenga stopt met baanwielrennen. Dat heeft de 32-jarige Fries besloten, omdat hij niet meer zijn oude niveau weet te halen. De vicewereldkampioen van 2008 (zilver op de achtervolging achter Bradley Wiggins) maakte tien jaar geleden zijn debuut op de baan.

"In het boek 'De elementen' schreef Harry Mulisch "Wat je wil zijn, ben je niet". Deze mooie zin heb ik altijd onthouden. Nu kan ik daar zelf aan toevoegen " Wat je was, ben je niet". Ik was baanwielrenner. Helaas kan ik dat niet meer zijn door de ziekte van Lyme", verklaart Huizenga zijn beslissing.

Mislukte Spelen

Bij de Spelen van 2008 in Peking was Huizenga een van de favorieten op de individuele achtervolging. Als nummer twee van de wereld reisde hij af naar China, maar de Spelen mislukten volledig. Huizenga eindigde als laatste en daarna volgden jaren van ellende, blessures en ook nog de ziekte van Lyme.

Huizenga had altijd nog hoop op de Spelen in Rio de Janeiro, wat zijn derde olympische toernooi zou worden. "Dat is niet gelukt, ondanks de steun vanuit het NOC*NSF en de KNWU. Topsport houdt voor mij in dat je uitzicht hebt om jezelf, je prestatie te verbeteren. Dat uitzicht heb ik niet meer. Het blijkt lastig om van Lyme af te komen, hoewel ik al negen maanden antibiotica gebruik, laat staan dit gevecht te combineren met topsport."

STER reclame