Hackers uit heel de wereld bijeen in Las Vegas

Bezoekers bij de conferentie Black Hat in Las Vegas Joost Schellevis / NOS
Geschreven door
Joost Schellevis
Techredacteur

Wie denkt aan Las Vegas, denkt waarschijnlijk eerder aan gokken dan aan hacken. Toch verzamelen zich hier deze week duizenden hackers voor twee grote conferenties: Black Hat en Def Con. Er komen achtereenvolgens 12.000 en 20.000 bezoekers op af.

De conferenties trekken hackers met gedetailleerde presentaties over beveiligingsproblemen. Ze praten over het aantonen van lekken, zodat bedrijven maatregelen kunnen nemen voordat criminelen hier misbruik van maken.

Daarbij gaat het niet alleen om laptops en telefoons, maar ook om auto's en pinautomaten. Morgen worden op de Def Con-conferentie zelfs computersystemen in vliegtuigen gehackt.

"Hier lopen echt de beste hackers van de wereld rond", zegt Jobert Abma van de Nederlandse beveiligings-startup HackerOne.

Goedkoop is de Black Hat-conferentie niet: een bezoeker telt gemiddeld 2000 euro neer om binnen te komen. Def Con is met 220 euro een stuk goedkoper.

Beveiliging

Zoveel hackers bij elkaar leveren problemen op, want hoe voorkom je dat je zelf wordt gehackt? "Hier lopen veel hele slimme mensen rond, je weet maar nooit", zegt een deelnemer van Black Hat. "Ik heb mijn laptop helemaal opgeschoond voordat ik hiernaartoe kwam", zegt een ander.

Er is reden voor bezorgdheid, want er zijn aanwijzingen dat hackers hebben gerommeld met het telefoonnetwerk bij Black Hat. Ook journalisten moeten oppassen. In het verleden zijn Franse journalisten van het evenement verwijderd, omdat ze collega's zouden hebben gehackt.

Een van de deelnemers is de 19-jarige Nederlander Olivier Beg. Hij vloog hiernaartoe met airmiles van United Airlines, die hij kreeg toen hij een lek in het systeem van deze vliegmaatschappij aantoonde.