Getty Images

Een retourtje maan kost voor iemand van 100 kilo ongeveer 3,6 miljoen euro.

Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar

Een retourtje maan is alleen niet goedkoop. "Je betaalt voor elke kilo die vanuit de aarde gelanceerd wordt ongeveer 36.000 euro. Weeg je 100 kilo, dan betaal je dus ongeveer 3,6 miljoen euro."

Ruimteverdrag 

Moon Express is het eerste bedrijf dat deze commerciële vluchten uit mag voeren. Niet iedereen krijgt toestemming om naar de maan te vliegen, weet Koppeschaar. "In 1967 is er een ruimteverdrag getekend waarin staat dat je naar de ruimte mag reizen, maar dat de staat uiteindelijk verantwoordelijk is voor alle acties die daar plaatsvinden." 

Dat betekent dat als er een ontploffing plaats zou vinden door toedoen van Moon Express, de VS daar de verantwoording voor heeft. Daarom wordt er door de VS besloten wie vluchten uit mag voeren.

Duizend miljard dollar

De belangrijkste reden voor het Amerikaanse bedrijf om naar de maan te vliegen, zijn de mineralen. "Op de maan zijn drie zeldzame elementen te vinden, die te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld medische doeleinden, maar ook voor het versterken van staal", zegt Koppeschaar. 

Moon Express wil de maan dus vooral voor economische doeleinden gebruiken. Het bedrijf denkt dat het ongeveer duizend miljard dollar aan de 'maanmineralen' kan verdienen. 

STER reclame