EPA

De Duitse jihadganger Harry Sarfo was nog maar net in Syrië toen hij werd aangesproken door leden van een speciale afdeling van IS, een soort geheime dienst. "We hebben hier geen Europeanen nodig", zeiden ze. "We willen graag dat je teruggaat naar Duitsland om daar voor ons te vechten."

Sarfo is een van de buitenlanders die werden geronseld door IS om in eigen land aanslagen te plegen. Hij doet uitgebreid zijn verhaal bij The New York Times, die hem heeft geïnterviewd in zijn cel in Duitsland.

Rekruut

De Duitser kwam al enige tijd regelmatig in een radicale moskee in zijn woonplaats Bremen, toen hij in april vorig jaar besloot naar Syrië te gaan. Hij zag het als een roeping. In vier dagen reed hij naar het kalifaat en zocht daar contact met IS-leden.

Sarfo werd opgevangen in een verblijf in West-Syrië, niet ver van de Turkse grens. Daar worden nieuwe rekruten van IS ondervraagd: "Hoe heet je? Wie zijn je ouders? Wat heb je gestudeerd? Heb je een strafblad?". Sarfo voldeed aan alle voorwaarden en werd drie dagen na aankomst opgehaald door leden van de Emni, een speciale afdeling van IS.

Een Emni-medewerker met een bivakmuts op vroeg Sarfo om terug te gaan naar Duitsland. "Hij zei dat ze veel mensen hadden zitten in Europese landen die wachten op een seintje om een aanslag te plegen", vertelt Sarfo. "En dat was nog voor de aanslagen in Brussel en Parijs."

De man wilde dat Sarfo naar Duitsland ging, omdat IS daar nog veel mensen nodig had, net als in Engeland. "Ze zeiden me dat er niet veel mensen in Duitsland zijn die de klus willen klaren. Die waren er wel, maar de meesten zijn gestopt omdat ze bang werden", zegt Sarfo.

"Mijn vriend vroeg hen naar Frankrijk", gaat Sarfo verder. "Maar toen begonnen ze hard te lachen. In Frankrijk hadden ze namelijk meer dan genoeg mensen."

Vakantie

IS gebruikt zelf een sluiproute om buitenlanders op te leiden. Zij mogen van IS niet direct naar Syrië reizen, maar moeten volgens Sarfo een vakantie boeken in Zuid-Turkije. Ze vliegen naar een resort, waar ze worden opgehaald door smokkelaars, die ze naar Syrië brengen. Daar krijgen de jihadgangers wapentraining, waarna ze na hun "vakantie" weer naar huis gaan. Getraind en wel.

"Wanneer ze teruggaan naar Frankrijk of Duitsland kunnen ze zeggen dat ze op vakantie zijn geweest in Turkije. Hoe langer ze in IS-gebied blijven, hoe verdachter ze zijn. Daarom blijven ze er zo kort mogelijk",  zegt Sarfo.

Ontsnapping

Ook Sarfo werd in een paar weken klaargestoomd voor het echte werk. In een woestijn verbleef hij in modderkleurige hutjes, die daardoor onzichtbaar zijn voor drones. Naast een conditietraining werd hem geleerd hoe hij om moest gaan met een kalasjnikov en andere wapens.

Tijdens zijn training begon Sarfo toch te twijfelen aan IS. Na weken van plannen wist hij te ontsnappen. Via Turkije ging hij terug naar Duitsland. Direct na aankomst in Bremen werd Sarfo opgepakt, waarna hij zijn daden bekende. Hij is veroordeeld tot drie jaar cel voor terrorisme en zit die straf momenteel uit.

The New York Times heeft de verhalen van Sarfo niet kunnen bevestigen, maar veel feiten komen wel overeen met dingen die andere IS-rekruten hebben verteld.

STER reclame