NOS Nieuws

Eerste commerciële missie naar 'achtste continent' goedgekeurd

Ruimtevaarders en -ondernemers zagen het al jaren aankomen: de eerste commerciële maanmissie. Volgend jaar wordt het wellicht werkelijkheid. Voor het eerst heeft een bedrijf groen licht gekregen om te landen op de maan.

De VS heeft een plan van de onderneming Moon Express uit Florida goedgekeurd. Het bedrijf wil eind 2017 de maan bereiken. Het gaat om een onbemande enkele reis, die waarschijnlijk vertrekt vanuit Nieuw-Zeeland.

De Moon Express-missie is vooral bedoeld om de nog te bouwen raket te testen. Mocht de missie slagen, dan wint het bedrijf de Google Lunar X Prize. De wedstrijd werd in 2007 in het leven geroepen om de commerciële ruimtevaart een duwtje in de rug te geven.

De eerste die landt op de maan, 500 meter aflegt en informatie terugstuurt naar de aarde, wint 30 miljoen dollar (bijna 27 miljoen euro). De missie kost het bedrijf naar eigen zeggen ongeveer 10 miljoen dollar.

De maanlander van Moon Express, niet groter dan een koffer, zal vanaf het maanoppervlak informatie en beelden doorsturen naar de aarde.

Asresten

Aan boord van het ruimtevaartuig gaat de as van de overleden ouders van een klant mee. Moon Express heeft in totaal vijf klanten die gebruik willen maken van het project.

Een van hen runt een bedrijf dat op verzoek van nabestaanden urnen met as naar het hemellichaam wil gaan brengen. De ouders van de directeur hadden aan hem gevraagd om hun resten naar de maan te sturen.

Mijlpaal in de historie

De directeur van Moon Express spreekt van een mijlpaal: "We gaan het achtste continent van de aarde ontdekken", zegt Bob Richards. "Op zoek naar nieuwe kennis en grondstoffen voor de welzijn van de mensheid."

Moon Express werd in 2010 opgericht door een groep ondernemers. Het doel was de ruimteprijs van Google winnen en de weg vrijmaken voor het delven van grondstoffen op de maan. Op termijn wil het bedrijf mogelijk ook het hemellichaam koloniseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl