EPA
NOS Nieuws

Israël kan kinderen vanaf 12 jaar in cel zetten

Israël kan kinderen vanaf 12 jaar in de gevangenis zetten. Dat is mogelijk door een nieuwe wet die het parlement heeft aangenomen. Het gaat om kinderen die worden veroordeeld voor terrorisme, moord, doodslag of poging tot moord.

Voorstanders zeggen dat de wet uit nood is geboren. "Het feit dat terrorisme door minderjarigen wordt uitgevoerd, vraagt om een agressievere benadering van veroordeelde kinderen", staat in het wetsvoorstel.

Mensenrechtenorganisaties veroordelen de nieuwe wet. "In plaats van naar de gevangenis kan Israël kinderen beter naar school sturen, zodat ze kunnen opgroeien in waardigheid en vrijheid. Door de kinderen gevangen te zetten, ontneem je hun een kans op een betere toekomst", zegt de Israëlische mensenrechtengroep B'Tselem.

Recht op verdediging

Het wetsvoorstel is ingediend door de Likud-partij van premier Netanyahu. Volgens parlementslid Anat Berko heeft een samenleving het recht om zichzelf te verdedigen. "Voor degenen die worden vermoord maakt het niet uit of de dader een kind is van 12 of 15."

Overigens kunnen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden al langer kinderen vanaf 12 worden vastgezet. Daar geldt de Israëlische militaire wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl