AFP
NOS Nieuws

Bloedbad München 1972 voor het eerst herdacht op Spelen

In het olympisch dorp in Rio de Janeiro is herdacht dat bij de Olympische Spelen in 1972 elf leden van de Israëlische sportploeg werden vermoord. Het is voor het eerst dat op de Olympische Spelen officieel aandacht wordt besteed aan het bloedbad.

Ankie Rechess-Spitzer, weduwe van een van de slachtoffers, heeft al die jaren bij het IOC geijverd voor zo'n herdenking. Bij elke Spelen sinds 1976 vroeg ze namens andere nabestaanden om een minuut stilte, maar het IOC wilde er tot nu toe niet aan meewerken. Het IOC zou bang zijn voor een boycot van de Arabische delegaties.

Ankie Rechess-Spitzer ijverde 44 jaar voor herdenking München

Vuurgevecht

In de nacht van 4 op 5 september gijzelden leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September elf atleten en officials van de Israëlische ploeg in het olympisch dorp in München. Ze eisten de vrijlating en vrije aftocht naar Egypte van honderden Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Toen Israël dat weigerde, greep de Duitse politie in, waarbij grote fouten werden gemaakt.

Twee Israëliërs werden al tijdens de gijzeling gedood. De situatie eindigde met een vuurgevecht waarbij de negen andere Israëliërs, vijf terroristen en een Duitse politieman om het leven kwamen.

Rechess was vandaag bij de herdenking en noemde die heel emotioneel. "Eindelijk erkenning na 44 jaar", zei ze in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl