Muurschildering Ritalin
NOS Nieuws

Ritalin werkt langdurig door in kinderbrein

Het ADHD-medicijn Ritalin werkt in kinderhersenen anders dan bij volwassenen. De effecten van de stof blijven bij kinderen zichtbaar, ook als het medicijn niet meer in het lichaam aanwezig is. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

"Het is de eerste keer dat er is gekeken naar verschillen in het effect van Ritalin op de hersenen van volwassenen en kinderen", aldus professor Liesbeth Reneman. Het ADHD-medicijn blijkt de doorbloeding in kinderhersenen langdurig te verhogen.

Ritalin

De proefpersonen slikten vier maanden lang Ritalin. Een week na de laatste dosis stelden de onderzoekers met een speciale MRI-scan nog steeds een verhoogde mate van doorbloeding vast in de kinderhersenen. Bij de volwassenen was er geen meetbare verandering.

"Het lichaam breekt Ritalin binnen een dag af", aldus Reneman. "Als we na een week verschil vinden, dan duidt dat op een langdurige verandering."

Goed of slecht?

Uit het onderzoek blijkt niet of de gemeten verandering goed of slecht is. Toch is dit volgens Reneman een belangrijke vondst: "Dit onderzoek was nodig omdat Ritalin vaak wordt voorgeschreven aan kinderen, terwijl de effecten voornamelijk in volwassen proefdieren en mensen zijn onderzocht. Volwassenen hebben, in tegenstelling tot kinderen, een brein dat grotendeels is uitontwikkeld."

Toch hoeven we volgens de onderzoekster niet te stoppen met het voorschrijven van Ritalin. "Het gebruik bij kinderen moet goed worden afgewogen tot er meer bekend is over de effecten op lange termijn. Het middel zou alleen moeten worden gegeven aan kinderen die daadwerkelijk ADHD hebben en hiervan aanzienlijke hinder ondervinden."

De wetenschappers onderzochten ongeveer 50 kinderen en 50 volwassen. De helft van de proefpersonen kreeg Ritalin en de andere helft een placebo. Alle deelnemers hadden ADHD en gebruikten daar niet eerder medicijnen voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl