Ranomi Kromowidjojo droeg in Londen de vlag tijdens de sluitingsceremonie ANP

Het lijstje grote namen groeit met de dag. Michael Phelps draagt de Amerikaanse vlag, Rafael Nadal de Spaanse. Maar NOC*NSF houdt de kaken vooralsnog stijf op elkaar. Niet eerder dan morgen zal bekend worden gemaakt wie de Nederlandse vlag het olympisch stadion in Rio binnendraagt. 

Wie moet de eer krijgen; Marianne Vos, Jeroen Dubbeldam of misschien Epke Zonderland? 

Doorgaans krijgt een kampioen van een vorige Spelen de taak. Wat dat betreft zijn er genoeg sporters om uit te kiezen. Naast eerdergenoemde gouddelvers doen zwemsters Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo en hockeysters Maartje Paumen en Naomi van As wederom mee. Theo Bos (zilver in 2004 op de baan) en Reinder Nummerdor (vier deelnames aan de Spelen in twee verschillende takken van sport) zijn andere voor de hand liggende opties.  

Enkele (prominente) vlaggendragers

LandVlaggendragerSport
BraziliëYane MarquesModerne vijfkamp
AustraliëAnna MearesWielrennen
DenemarkenCaroline WozniackiTennis
Groot-Brittannië Andy MurrayTennis
ItaliëFederica PellegriniZwemmen
JamaicaShelley-Ann Fraser-PriceAtletiek
RoemeniëCatalina PonorTurnen
RuslandSergei TetjoekinVolleybal
SpanjeRafael NadalTennis
Verenigde StatenMichael PhelpsZwemmen
VluchtelingenteamYusra Mardini (Syrië)Zwemmen
Wit-RuslandVasil KirijenkaWielrennen

Keuze genoeg dus. Maar is iedereen wel beschikbaar? De zwemsters komen zaterdagavond al in actie en zullen zich niet een dag van tevoren urenlang willen vermoeien tijdens een ceremonie. Diezelfde reden zouden Vos (zondag), Paumen (zondag) en Nummerdor (zondag) op kunnen voeren. Sterker nog, NOC*NSF hanteert bovendien de regel dat sporters die in het eerste weekend in actie komen, sowieso niet naar de opening mogen. Maar die regel is niet in beton gegoten.

Ook Epke Zonderland komt zaterdag al in actie, in de kwalificaties op de rekstok. Blijft nog een klein clubje van logische kandidaten over, waar Dorian van Rijsselberghe ook toe behoort. Echter; hij droeg de vlag al bij de vorige openingsceremonie, waar NOC*NSF afweek van zijn regel om een kampioen de vlag te laten dragen.

Mochten ze dat opnieuw doen, dan is Dafne Schippers een vooraanstaande kandidaat. Echter: zij reist zaterdag pas naar Rio. Qua beschikbaarheid is Dubbeldam, goud op de Spelen van Sydney in 2000, een goede kanshebber. Hij komt pas in de tweede week in actie.

STER reclame