Museum over Radio Veronica in Nijkerk

Schip Radio Veronica ANP

Piratenzender Radio Veronica krijgt een eigen museum. Op 31 augustus, precies 42 jaar nadat de zeezender heeft moeten stoppen met uitzenden, opent het 192 Museum zijn deuren in Nijkerk. De naam verwijst naar de eerste golflengte van Radio Veronica.

Het museum is een initiatief van onder anderen Lex Harding en Ad Bouman, oud-dj's van de zender. Niet alleen de roerige geschiedenis van Radio Veronica wordt belicht, ook verdwenen zenders als Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo en Radio Noordzee komen aan bod.

Bezoekers kunnen genieten van delen van oude radioprogramma's, jingles en tunes, met originele apparatuur ingerichte radiostudio's, gouden platen en filmbeelden. Het museum wordt ingericht in samenwerking met Museum Rock Art in Hoek van Holland, dat een groot aantal relikwieën van Veronica in zijn collectie heeft.

The times they are a-changin', Bob Dylan zong het en zo was het.

Lex Harding

"Het is een periode uit mijn werkzame leven die ik eigenlijk lang geleden afgesloten had. Maar gaandeweg is mijn enthousiasme voor dit project gegroeid en besef ik des te meer hoe bijzonder het allemaal was", zegt Lex Harding tegen Omroep Gelderland.

"De pioniersgeest, de ongelijke strijd tegen een overheid die haar grip op de media koste wat kost niet wilde loslaten, de eerste radioreclames, de introductie van de Top 40. The times they are a-changin', Bob Dylan zong het en zo was het."

Dit is een artikel van

STER Reclame