NOS Nieuws

'Kankerpatiënten Duitse kliniek kregen glucoseblokkers'

Het is nog niet duidelijk waardoor drie patiënten van een kankercentrum in de Duitse stad Bracht zijn overleden. Een nabestaande van een Belgische patiënt zegt dat de drie vorige week woensdag een infuus met glucoseblokkers hebben gekregen en zich daarna ziek voelden. In de drie dagen daarna stierven ze.

De kliniek voor alternatieve kankerbehandelingen, het Klaus Ross Centrum, spreekt in een verklaring van één overleden patiënt. Over de andere twee wordt niets gezegd. Het centrum zegt dat het geschokt is door de gebeurtenis en volledig zal meewerken met het politieonderzoek.

De Duitse justitie doet onderzoek naar de dood van één patiënt. Een woordvoerder wijst erop dat een verband tussen de doden en de behandeling nog niet bewezen is.

Nederlandse

Een van de slachtoffers is een 43-jarige Nederlandse vrouw uit Wijk en Aalburg. Ook zij kreeg het infuus.

De Vereniging tegen Kwakzalverij zet vraagtekens bij de werkwijze van de alternatieve kliniek. De vereniging is een paar weken geleden al gewaarschuwd voor de werkwijze van het Klaus Ross Centrum en wilde een waarschuwing op haar website plaatsen. De Vereniging tegen Kwakzalverij zegt dat injecties met glucoseblokkers niet gevaarlijk hoeven te zijn, maar dat de stof wel goed toegediend moet worden.

Ook zegt ze dat nog niet vaststaat dat de drie patiënten zijn overleden door een verkeerde behandeling. "Maar drie sterfgevallen in een week in dezelfde kliniek is merkwaardig."

Een glucoseremmer beïnvloedt de suikerhuishouding van cellen. Alle cellen breken glucose af om aan energie (voeding) te komen. Kankercellen doen dat met behulp van bepaalden enzymen. De glucoseremmer bindt zich aan die enzymen en schakelt die voor altijd uit. Daardoor komt de kankercel niet aan energie en gaat hij dood, is de theorie. Er is nog veel onderzoek nodig om te weten of het werkt en hoe veilig het is.

Venlo

De Limburgse zender L1 schrijft dat de Duitse natuurgenezer van het kankercentrum in Bracht eerder in Venlo heeft gewerkt. Klaus Ross werkte tot 2014 voor de Gezondheidscirkel Venlo, schrijft L1, die niet meer bestaat, maar waar de basis werd gelegd voor de werkwijze in Bracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl