De voorpagina van De Morgen van vandaag
NOS Nieuws

De Morgen over racisme: de grens is overschreden

De dood van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri is het gesprek van de dag in België. De Vlaming van Marokkaanse afkomst kwam afgelopen weekend om het leven bij een ongeluk met een quad terwijl hij op vakantie was in Marokko.

Een extreemrechtse groepering (de Vlaamse Verdedigings Liga) deelde een nieuwsbericht over zijn dood op Facebook en niet veel later regende het extreem haatdragende en racistische reacties.

In de Belgische politiek is met afschuw gereageerd op de uitlatingen op de sociale media. "Deze mensen moeten geholpen worden, maar kunnen of willen dat wellicht niet", zegt mediaminister Sven Gatz. De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois laat weten dat er nog hard moet worden gewerkt om de verdeeldheid in de samenleving tegen te gaan. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie noemt de mensen die de racistische reacties hebben achtergelaten, mongolen.

Het dagblad De Morgen vond ontzetting en verontwaardiging niet ver genoeg gaan en besloot zijn hele voorpagina te besteden aan het haatdragende commentaar. "Racisme zonder schaamte", valt te lezen.

Bijzonder grof

Onder de kop staan enkele reacties op de dood van Ramzi die op sociale media werden gepost. Chef nieuws Koen Vidal legt de keuze voor de opmerkelijke voorpagina uit. "Deze jongen is onder dramatische omstandigheden verongelukt. De reacties daarop waren toch wel bijzonder grof. We hadden het gevoel dat er een rode lijn was overschreden."

Vervolgens dacht de redactie na over hoe ze het nieuws ging brengen. De Morgen wilde op een korte en feitelijke manier brengen wat er aan de hand was en dus aangeven dat er een grens was overschreden. "Het centrum voor gelijke kansen, Unia, kwam gisteren met een verklaring dat er nog nooit zoveel haatpraat circuleerde als de laatste maanden. Die uitspraak heeft meegespeeld in de overweging voor deze voorpagina."

Je voelt dat de gepolariseerde sfeer toeneemt.

Koen Vidal, chef nieuws De Morgen

De citaten op de voorpagina moesten niet op krantenkoppen lijken, legt Vidal uit. "Het moest duidelijk maken dat het geen standpunten van de krant zijn. We hebben met de citaten willen illustreren wat er gezegd is."

Positieve reacties

De krant heeft veel positieve reacties op de voorpagina gekregen en hoopt met deze voorpagina een steentje bij te dragen aan het debat. "Je voelt dat de gepolariseerde sfeer toeneemt. Niet alleen in België trouwens."

De chef nieuws merkt dat steeds meer mensen vinden dat woorden niet afdoende zijn. "Wat betreft Ramzi zitten we nu op dag twee. Vandaag is het de dag na de verontwaardiging over de racistische reacties. Sommige mensen zeggen nu, verontwaardiging is niet genoeg. Er moet concreet beleid komen om een einde aan de polarisatie te maken. Het haatproza is ongezond voor een samenleving. Dus wat doen we eraan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl