Grondpersoneel KLM voerde vorige week ook al actie en deelde flyers uit
NOS Nieuws

'Kleine groep FNV-aanhangers dupeert grote groep KLM-passagiers'

De KLM is boos op de FNV. Een kleine groep stakers bij het grondpersoneel dreigt vanavond duizenden passagiers te duperen door te staken, stelt de luchtvaartmaatschappij. KLM en de luchthaven Schiphol proberen via de rechter de staking te voorkomen. Vanmiddag dient een kort geding bij de rechtbank in Haarlem.

Tussen 19.30 en 21.00 uur leggen FNV-leden onder het grondpersoneel van KLM het werk neer bij de afhandeling van KLM- en Transavia-vliegtuigen. Bagage wordt niet gelost of ingeladen en vliegtuigen zullen niet het eerste stukje vanaf de gate naar de startbaan worden geduwd. Passagiers kunnen wel inchecken. Door de actie zullen tientallen vluchten vertraging oplopen en naar schatting 12.000 passagiers gedupeerd worden.

Het kort geding is aangespannen door de KLM, maar de luchthaven Schiphol heeft zich erbij aangesloten. Volgens een Schiphol-woordvoerder is de veiligheid in het geding en levert de actie disproportionele schade en overlast voor reizigers en de luchthaven op.

De kans dat de rechter de staking zal verbieden is niet groot. Het gebeurt zelden of nooit dat een rechter het recht om te staken ontneemt.

'Niet in verhouding'

KLM schat dat er slechts 150 tot 250 FNV-leden het werk zullen neerleggen, een fractie van de 14.500 werknemers bij het grondpersoneel. De luchtvaartmaatschappij denkt dat uiteindelijk wel alle vluchten zullen vertrekken, maar dat reizigers te maken krijgen met vertragingen, het missen van aansluitingen en bagage die achterblijft. Voor de KLM levert het een schadepost op van 3 tot 4 miljoen euro.

"De gevolgen van de staking zijn niet in verhouding met de kleine groep FNV-aanhangers die de zaken op scherp stelt", schrijft de KLM boos op zijn website.

KLM raadt reizigers aan de website goed in de gaten te houden om te zien hoe groot hun vertraging is.

Onzeker contract

Bij de eerste stakingsacties vorige week bij de vrachttak van KLM Cargo, werden passagiers nog ontzien. Maar vanavond krijgen reizigers last van de stakingen.

Tijdens die anderhalf uur staan volgens FNV-vakbondsbestuurder Boufangacha enkele tientallen vluchten gepland. "De grondmedewerkers van KLM zijn het echt zat en willen nogmaals duidelijk maken wat het betekent om te werken onder een onzeker contract met steeds slechtere arbeidsvoorwaarden."

Alleen de FNV voert actie. De andere vier vakbonden hebben ingestemd met de KLM-voorstellen.

De vakbond eist onder meer een loonsverhoging per 1 januari. KLM wil die verhoging pas een jaar later doorvoeren, zegt FNV. Ook wil de bond dat in de nieuwe cao wordt afgesproken dat het aantal vakantiedagen en seniorendagen minimaal gelijk blijft. Verder wordt geëist dat meer flexkrachten in vaste dienst komen bij KLM.

KLM zegt niet te willen ingaan op een "eenzijdig ultimatum" van de vakbond. Volgens KLM weigert FNV in gesprek te gaan met het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl