'Patiënt schiet niets op met openbare tarieven ziekenhuizen'
Een patiënt heeft er weinig aan als zorgverzekeraars de tariefafspraken met ziekenhuizen bekendmaken. Volgens Patiëntfederatie Nederland schieten patiënten niets op met die informatie als zij niet weten hoe de kwaliteit van de ziekenhuizen is.
Gisteren maakte zorgverzekeraar CZ als eerste zorgverzekeraar de tariefafspraken openbaar. Daarmee wil CZ laten zien wat een behandeling gaat kosten en hoe de prijs bij het ene ziekenhuis zich verhoudt tot die bij andere ziekenhuizen.
Meer informatie
Patiëntfederatie Nederland zegt dat patiënten veel meer informatie nodig hebben om een onderbouwde keuze te kunnen maken. "Als een bepaalde operatie in het ene ziekenhuis 300 euro kost en in het andere 800 maar je weet niet hoe goed de doktoren zijn, dan weet je nog niets", zegt Thom Meens van de federatie. "Als je voor een operatie 300 euro betaalt en je moet daarna drie keer terug omdat het niet goed gedaan is, dan is het uiteindelijk veel duurder."
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten daarom naast de prijzen ook de kwaliteitsinformatie openbaar maken, zegt Meens. "Waarom koopt een zorgverzekeraar operaties bij een ziekenhuis in die veel duurder zijn dan bij andere ziekenhuizen? Daar zal een reden voor zijn en die willen patiënten graag weten."
Eerste stap
Zorgverzekeraar CZ zegt dat bij de inkoop al zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de zorg. "In de ideale situatie bekijkt een patiënt eerst wat iets kost en wat hij ervoor krijgt, en maakt hij dan een keuze", zegt een woordvoerder. "Zover zijn wij in Nederland nog niet, maar met het bekendmaken van de tarieven zetten we wel een eerste stap."
Dat ziekenhuizen voor dezelfde operatie verschillende tarieven rekenen komt vooral doordat het marktmechanisme niet werkt zoals het zou moeten, zegt Paul van der Velden, lid van de raad van bestuur van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en van het Spijkenisse Medisch Centrum.
"Dat mechanisme schrijft voor dat ziekenhuizen jaarlijks aparte prijzen moeten afspreken met de verzekeraars over duizenden producten, maar dat is ondoenlijk. Daarom maken we een afspraak over de totale som geld die we mogen besteden aan de zorg voor de verzekerden. Dat bedrag rekenen we weer terug naar de prijzen van individuele producten. Het gevolg is dat de prijzen per ziekenhuis per product sterk kunnen verschillen, terwijl dat weinig zegt over de kosteneffectiviteit van de zorg."