NOS Nieuws

Meer klanten en meer winst voor ING

Het tweede kwartaal heeft ING een stevige winst opgeleverd van 1,3 miljard euro, bijna vier keer zoveel als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst werd toen wel gedrukt door een eenmalige afschrijving. Zonder die afschrijving zou de winst ongeveer even hoog zijn als vorig jaar. De inkomsten van het bankbedrijf stegen naar ruim 4,5 miljard euro.

De bank kreeg er in de eerste zes maanden van dit jaar 650.000 nieuwe klanten bij. Er bankieren nu 35,1 miljoen mensen bij ING. De aanwas van nieuwe klanten kwam vooral uit Polen, Roemenië en Turkije. Er werd voor bijna 15 miljard euro meer uitgeleend aan kredieten en hypotheken. Er hoefde ook weer minder geld opzij gezet te worden om slechte leningen en wanbetalingen op te vangen.

Topman ING: 'we kunnen nu vruchten plukken'

In het eerste kwartaal werd ook al 1,3 miljard euro winst geboekt, zodat de halfjaarwinst nu al meer dan 2,5 miljard euro bedraagt. De kosten voor regelgeving, zoals bankenbelasting, depositogarantiestelsel en en Europees bankenfonds, vielen het afgelopen kwartaal mee, slechts 75 miljoen tegen 500 miljoen in het eerste kwartaal. ING beklaagde zich erover dat de kosten hoog oplopen en dit jaar uitkomen op bijna een miljard.

ING kwam vorige week redelijk uit de stresstest voor de 51 grootste Europese banken. De kapitaalbuffer is in het tweede kwartaal zelfs iets gestegen, van 12,9 procent naar 13,1 procent. Daarbij is de winst van dit half jaar niet meegerekend. De ECB hanteert 8 procent als minimum.

Beleggers lijken ingenomen met de cijfers. Het aandeel noteert in de ochtendhandel op de Amsterdamse beurs een plus van meer dan 8 procent. Gisteren ging het aandeel nog met 5 procent omlaag, net als andere bankaandelen.

Turkije en brexit

Bij ING Turkije werken 5000 mensen. Na de mislukte staatsgreep heeft ING contact opgenomen met de Turkse bankfilialen om te informeren naar het welzijn van de medewerkers en hun familie, vertelt topman Ralph Hamers. "We hebben geen problemen ondervonden en kijken nu hoe we onze klanten het beste kunnen helpen na de coup. We zijn gewoon een bank en niet politiek geliëerd en zulln dat ook nooit zijn."

De dreigende brexit, het verlaten van de EU door de Britten, is geen ramp, maar zal volgens Hamers wel een deuk slaan in zowel de Britse als de Europese economie, onder meer door de devaluatie van het Britse pond en lagere groei.

Bij de Britse tak van ING werken 650 mensen, vooral in de Londense City, het financiële hart. Er is nog geen enkele beslissing genomen over het wel of niet verplaatsen van activiteiten in het Verenigd Koninkrijk naar elders, benadrukt Hamers. "Op dit moment gebeurt daar nog niks en we moeten gewoon afwachten hoe de nieuwe samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit gaat zien, en of dat bepaalde consequenties gaat hebben op onze activiteiten."

Bij ING werken wereldwijd 52.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl