NOS Voetbal

Ajax wacht heet avondje bij PAOK: 30 graden

Ajax wacht heet avondje bij PAOK: 30 graden

Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel van Ajax tegen PAOK Saloniki in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League waren alle kenners het eens: het zou bij de return een 'heet avondje' worden in de 'heksenketel' van Thessaloniki.

Een heet avondje wordt het vanavond zeker in het uitverkochte Toumba-stadion: tijdens de aftrap om 20.30 uur bedraagt de temperatuur volgens de verwachtingen meer dan 30 graden. Gisteravond liepen de Ajacieden tijdens de laatste training al flink te zweten en te puffen en heel veel te drinken.

Maar zullen de 28.000 Grieken in het stadion ook voor de veelbesproken heksenketel zorgen? "Dat ligt voor een groot gedeelte bij ons", sprak Ajax-trainer Peter Bosz. "Als wij goed spelen, worden ze vanzelf rustiger en stiller. Als wij fouten maken, gaan ze meer achter de ploeg staan."

Bosz rekent op Bazoer en Gudelj tegen PAOK

"Je weet dat het zo is als je in Griekenland speelt", vervolgde Bosz. "Ik heb dat hier zelf ook al eens ondervonden, met het Nederlands elftal, heel lang geleden. Toen wonnen we met 2-0." Dat was in 1991 in een EK-kwalificatieduel in Thessaloniki. Dennis Bergkamp en Danny Blind scoorden voor Oranje; Bosz kwam vijf minuten voor tijd in de ploeg voor Wim Kieft.

Maar dat is lang geleden. Vanavond staat een jong Ajax voor de lastige opgave om na de 1-1 van vorige week de play-offs voor de Champions League te bereiken. "Er is een verschil tussen jonge spelers en onervaren spelers", benadrukte Bosz. "Veel van onze jonge jongens hebben, op een uitzondering als Kasper Dolberg na, al behoorlijk wat ervaring in de benen."

De trainer heeft vanavond weer de beschikking over Nemanja Gudelj (terug van een schorsing) en Riechedly Bazoer (terug van een blessure). Maar als de voortekenen op de laatste training niet bedriegen, zou Bosz weleens met dezelfde opstelling als vorige week kunnen beginnen.

Siem de Jong viert feest na zijn goal tegen PAOK Saloniki in 2010

Hoop kan Ajax in ieder geval putten uit de wedstrijd tegen PAOK Saloniki van, op een dag na, precies zes jaar geleden. Toen trof Ajax de Grieken ook al in de derde voorronde van de Champions League en gingen de Amsterdammers, na een 1-1 in de heenwedstrijd, door na een 3-3 gelijkspel in Thessaloniki. Met doelpunten van Luis Suárez, Siem de Jong en Rasmus Lindgren.

Bosz was destijds net begonnen als trainer van Heracles. "Als ik vooraf voor zo'n uitslag zou kunnen tekenen, dan zou ik dat doen", zei de Ajax-coach gisteravond. "Want het gaat om het resultaat."

PAOK: wij zijn niet de favoriet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl