Rechtbanktekening van Abdel O. (rechts) met zijn advocaat NOS

Abdel O., die vanwege een incident in Doesburg vorig jaar 'de bomtasgooier' wordt genoemd, blijft voorlopig in de cel zitten. Dat heeft de rechtbank bepaald in een pro-formazitting, waarin het OM zei dat de man via Facebook contact heeft gehad met een Franse extremist. 

De zaak tegen de terreurverdachte wordt vanaf 20 september inhoudelijk behandeld.

Ruim een jaar geleden werd O. opgepakt in Doesburg. Hij was op weg naar zijn ex, met wie hij ruzie had over hun zoontje. Toen de politie hem klemreed, gooide hij een tas weg waarin explosieven bleken te zitten.

Hij werd daarvoor in februari veroordeeld tot vijf maanden cel, maar kwam vrij omdat hij die straf al in voorarrest had uitgezeten.

Niet veel later kwam O. opnieuw in aanraking met justitie vanwege twee overvallen op winkels. Toen hij daarvoor in voorlopige hechtenis zat, kwam het Openbaar Ministerie met een zwaardere beschuldiging en werd O. overgeplaatst naar de terrorismeafdeling van de EBI in Vught. Hij zou op WhatsApp en Facebook berichten hebben verspreid over het plegen van een terreuraanslag.

Abdel O. had contact met Franse extremist

Relatieproblemen

Volgens de advocaat van de man was er geen sprake van een serieuze terreurdreiging, maar was het allemaal grootspraak en een schreeuw om aandacht, omdat hij geen contact meer mocht hebben met zijn zoontje. Ook zouden er ingewikkelde relatieproblemen hebben gespeeld.

Op de pro-formazitting zei O. (41) dat zijn ex-schoonfamilie hem erin heeft geluisd door berichten aan de politie door te spelen die niet serieus bedoeld waren. "Ik ben onschuldig. Het zijn allemaal leugens."

Pijpbom

Het OM gaat ervan uit dat O. sympathiseert met IS. "Ik heb alles klaarliggen", zou hij in een whatsappberichtje hebben geschreven bij een foto van een pijpbom. "Zij moeten voelen wat de dood is."

De rechtbank vond die aanwijzingen en beschuldigingen ernstig genoeg om de hechtenis van de man te verlengen.

STER reclame