NOS Nieuws

CZ maakt prijzen ziekenhuizen openbaar

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste in Nederland de tariefafspraken met ziekenhuizen gepubliceerd. Dat maakt het voor patiënten mogelijk om voorafgaand aan een behandeling te bekijken wat die gaat kosten en hoe de prijs zich verhoudt tot die in andere ziekenhuizen.

Dat laatste is vooral van belang voor mensen die hebben gekozen voor het maximale eigen risico van 885 euro. Zij hebben de meeste baat bij lage prijzen omdat zij de kosten vaak uit eigen zak moeten betalen.

CZ begint bij de openbaarmaking op zijn website daarom met de zogenoemde gecontracteerde ziekenhuistarieven onder die 885 euro. In vervolgstappen worden vervolgens alle tarieven gepubliceerd.

Een eerste summiere vergelijking levert al forse prijsverschillen op. Zo kost het aanbrengen van gips bij een knie in het Zeeuwse Admiraal de Ruyter ziekenhuis 747 euro, terwijl die behandeling in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam gedaan kan worden voor 349 euro. Hetzelfde Zeeuwse ziekenhuis rekent voor het plaatsen van een spiraaltje tegen zwangerschap 156 euro. In het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis kost dat 580 euro.

Moeilijk te begrijpen

Een maand geleden riep de Consumentenbond zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog op de informatievoorziening te verbeteren. "Omdat daarmee de consument echt voorop gezet wordt", schreef de bond in een brief.

CZ komt daar nu als eerste aan tegemoet. Een woordvoerder van CZ waarschuwt dat de nu gepubliceerde informatie voor de gemiddelde patiënt nog moeilijk te begrijpen zal zijn. Met name omdat de patiënt de code moet kennen die hoort bij de behandeling. "Maar we gaan hier nu gewoon mee beginnen", zegt de woordvoerder. "En we staan uiteraard open voor alle suggesties voor verbeteringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl