Euronext Amsterdam op Beursplein 5
NOS Nieuws

Beleggers in greep van onzekerheid

De Europese aandelenbeurzen zijn de maand augustus met forse koersdalingen begonnen. Net als gisteren kleuren de borden rood. Vooral de bankaandelen doen het slecht. Slechts een handjevol aandelen noteert geen verlies, maar de rest, van banken tot staal en van bier tot technologie, daalt met procenten. Onzekerheid heeft beleggers in zijn greep.

Het verlies van de Amsterdamse AEX liep in de ochtend op tot 1,5 procent waardoor de hoofdindex onder de 440 punten zakte. Ook Parijs en Frankfurt verliezen rond 1,5 procent, Londen noteert minder dan 1 procent in het rood.

En in onzekere tijden zoeken beleggers een veilige haven en stijgt de goudprijs. Goud kost nu 1365 dollar voor een troy ounce, dat is bijna het hoogste niveau in tweeënhalf jaar.

Wegebbend vertrouwen

Gisteren begon de beurs nog voorzichtig positief, maar in de loop van de ochtend sloeg de stemming om. Bankaandelen daalden het hardst. Beleggers vonden bij nader inzien de resultaten van de stresstest die de banken eerder ondergingen teleurstellend en verontrustend.

Vrijdag stegen de koersen nog omdat beleggers ervan uitgingen dat de meeste banken de stresstest goed hadden doorstaan. Na een weekend kauwen op het bankenrapport ebde dat vertrouwen echter weg. De banken trokken vervolgens de hele markt mee omlaag.

Vandaag zakken de bankenkoersen nog dieper weg. ING, dat woensdag met de kwartaalcijfers komt, verliest 5 procent, ABN Amro 2 procent. Alle Duitse, Franse, Zwitserse, Italiaanse en Spaanse banken staan op stevige verliezen. De Duitse Commerzbank staat na tegenvallende kwartaalcijfers zelfs 9 procent lager.

De koers van de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi steeg gisteren nog omdat er een reddingsplan voor de bank klaar ligt, maar dat greintje vertrouwen is vandaag compleet weg. Op de beurs van Milaan gaat het bankaandeel met meer dan 10 procent hard onderuit.

Gemengd

Naast de zorgen over de banken speelt ook de onzekerheid over de gevolgen van een brexit voor de economie en bedrijven weer op, net als de onrust als gevolg van terreuraanslagen.

De kwartaalcijfers waarmee bedrijven de afgelopen dagen komen, zijn gemengd. Sommige bedrijven zetten stevige resultaten neer zoals DSM, andere bedrijven, zoals Heineken en luchtvaartmaatschappijen, hebben wel degelijk last van de aanslagen en verzwakkende economie.

Verder speelt ook mee dat het zomer is en de omzetten relatief laag zijn. Daardoor ontstaan er doorgaans grotere koersbewegingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl