NOS Sport Roeien

Olympisch roeiwater vol verrassingen

Roeier Mitchel Steenman kijkt zijn ogen uit. "Dit is geweldig", prijst hij het meer waar de olympische wedstrijden gevaren worden. "Met die hele stad eromheen en bergen. Dit is wel een van de mooiste banen."

Het Lagoa Rodrigo de Freitas ligt er inderdaad prachtig bij, zo onder het toeziend oog van het immense Christus-beeld. Maar de schijn bedriegt ook een beetje, weet Steenman inmiddels. "We hebben tijdens de training meerdere verschillende windrichtingen gehad. Dat is best ingewikkeld. Het deint een beetje. Daar reageert de boot op. Daar moet je ontspannen overheen roeien."

Dat is de ervaren Steenman, die in Peking en Londen in de olympische mannenacht zat, wel toevertrouwd. Bovendien, als het te hard waait, gaat de wedstrijd niet eens door, vertelt de 32-jarige atleet, die samen met Roel Braas een gooi gaat doen naar eremetaal in de twee-zonder-stuurman.

Een olympische medaille lonkt heel nadrukkelijk voor een andere Nederlandse mannenboot. Sterker, de Holland Acht gaat sinds het indrukwekkende optreden in Luzern als topfavoriet door het leven. De recente zege op het Zwitserse water ging gepaard met een vernedering van wereldkampioen Groot-Brittannië en olympisch titelhouder Duitsland.

"Dat was zeker een mooie laatste stap", kan Olivier Siegelaar, een van de bemanningsleden, niet ontkennen. "Maar we zijn niet naast onze schoenen gaan lopen, hoor." 

Die nieuwe status is ook nog even wennen voor de 29-jarige roeier, die voor zijn derde Spelen staat. In 2008 eindigde hij met de Holland Acht als vierde en in 2012 als vijfde. "Ik was mij er eigenlijk nog niet van bewust. Of die favorietenrol ons ook past, zullen we wel in de finale zien. Maar we hebben een waanzinnig goed trainingskamp gehad."

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het in ieder geval niet. De mannenboot lijkt klaar om in de voetsporen te treden van de gouden helden van 1996. "Twintig jaar geleden. Dat zou zeker mooi zijn. Maar ik wil elke Spelen winnen, hoor. Of het twintig jaar ervoor of erna is, maakt mij niet uit."

STER reclame