NOS Nieuws

Video: massale uitbraak van eendagsvliegen in Polen

Massale uitbraak van eendagsvliegen

Meestal kun je het maar één keer per jaar zien: de uitbraak van hele zwermen eendagsvliegen of haften. Vannacht verzamelden ze zich op de brug over de rivier de San bij Radymno, in het zuidoosten van Polen.

Een onvolwassen eendagsvlieg is een larve of nimf, net zoals bij bijvoorbeeld libellen of sprinkhanen. Ze brengen het overgrote deel van hun bestaan in het water door. Als de nimf volwassen is, zwemt of kruipt hij naar het oppervlak. Daar barst de huid meteen open en komt er een volledig gevleugeld insect tevoorschijn. Daarna vervelt hij op een rustig plekje nog een keer.

Kort leven

De mannetjes vormen dan zwermen boven of in de buurt van het water. Als er een vrouwtje in de buurt komt, wordt er gepaard. Daarna sterft het mannetje. Als het vrouwtje vervolgens meteen haar eitjes in het water heeft gelegd, sterft ze ook. Het leven van de eendagsvlieg heeft dan maar enkele uren of een dag geduurd, vandaar dus de naam.

De insecten zijn absoluut niet schadelijk. Ze prikken niet en brengen geen ziektes over. Ze laten alleen dus wat 'rommel' na in hun korte leventje. De vuilnisdienst van Radymno heeft de brug met sneeuwschuivers en bezems schoongemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl