Koning Michaël en koningin Anne zwaaien vanaf het paleis in Boekarest in 2001 naar aanhangers Reuters

Roemeense koningin Anne (92) overleden

time icon

In een ziekenhuis in Zwitserland is op 92-jarige leeftijd de Roemeense koningin Anne overleden. Ze was getrouwd met Michaël, die van 1940 tot de communistische machtsovername in 1947 de laatste koning van Roemenië was.

Anne was een Franse prinses uit het Huis Bourbon-Parma. Ze was een nicht van Carel Hugo van Bourbon-Parma, de gewezen echtgenoot van de Nederlandse prinses Irene.

Anne en Michaël ontmoetten elkaar in 1947 bij het huwelijk van de Engelse kroonprinses Elizabeth en Philip Mountbatten. De communisten hadden Michaël toen net gedwongen afstand van de troon te doen. Hij was naar Zwitserland gevlucht.

Paus ligt dwars

De twee trouwden in 1948, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Anne was rooms-katholiek en Michaël Roemeens-orthodox. De moeders van bruid en bruidegom gingen op audiëntie bij paus Pius XII om dispensatie te vragen, maar die lag dwars. Alleen als het bruidspaar beloofde dat hun kinderen katholiek zouden worden opgevoed, wilde hij zijn zegen geven. Michaël weigerde dat.

"Onbegrijpelijk", noemde Anne later in een biografie de opstelling van de paus. Ze vond zijn weigering indruisen tegen het christelijke gebod elkaar lief te hebben. "Nu kon mijn familie niet op de bruiloft komen, alleen mijn protestantse oom prins Erik uit Denemarken."

Toewijding en fatsoen

Na het huwelijk gingen Anne en Michaël in Italië wonen en later in Engeland en Zwitserland. Het paar kreeg vijf dochters. De erkenning van de Rooms-Katholieke Kerk volgde pas in 1990. Twee jaar later bezocht Anne voor het eerst het land waarvan ze zich al sinds 1948 koningin noemde.

De Roemeense president Klaus Iohannis noemt de overleden koningin "een van de belangrijkste symbolen van wijsheid, waardigheid en moreel gedrag". Hij prijst in een verklaring Anne, die volgens hem stond voor toewijding, fatsoen en liefde voor Roemenië.

De Roemeense oud-minister van Buitenlandse Zaken Diaconescu vindt dat Anne een staatsbegrafenis verdient. "Dat zou een gebaar van minimaal fatsoen zijn", zei hij tegen een Roemeense nieuwssite.

STER Reclame