Ricky van Wolfswinkel op de training bij Vitesse
NOS Voetbal

Vitesse rekent op buitenlandse bagage Van Wolfswinkel

Zeven jaar is in de voetbalwereld een eeuwigheid. Toen Ricky van Wolfswinkel zijn geel-zwarte shirt van Vitesse voor de laatste keer uittrok in 2009, speelde hij in de spits samen met Mads Junker, kreeg hij ballen aangespeeld door Rogier Molhoek en Sébastien Sansoni, was de inmiddels overleden Theo Bos nog zijn trainer en kende niemand in Arnhem de naam Merab Jordania.

Getraind werd er in die tijd ook al op Papendal, maar dan op accommodatie De Slenk. Een verouderd complex, dat met de miljoenen van Jordania in 2013 werd vervangen door het huidige trainingscentrum. "Veel mensen kennen De Slenk al niet meer", vertelt de teruggekeerde Van Wolfswinkel. "Maar dat is misschien ook maar beter ook."

"Als je kijkt naar de accommodatie nu, en hoe de organisatie en het elftal ervoor staan...Dat is een wereld van verschil ten opzichte van toen ik wegging. Ik herken misschien nog drie, vier mensen, maar daar houdt het ook mee op."

Ricky van Wolfswinkel in 2008 aan de bal, achter hem Ajacied Jan Vertonghen

Van Wolfswinkel is terug bij de club waar hij zijn opleiding en eerste jaren in de eredivisie genoot. Terug op het oude nest, al is dat nest in de loop der jaren dus veel veranderd. Net als de inmiddels 27-jarige Woudenberger. Hij vertrok met een handtasje met ervaring, maar na vijf buitenlandse jaren komt hij met een volwaardige bagage terug.

Daar hoopt de relatief jonge selectie van Vitesse van te kunnen profiteren, weet ook Van Wolfswinkel. "Ik zie daar ook wel een rol voor mezelf in, maar het is niet zo dat ik hier rondloop om iedereen even aan te sturen. Als ik spelers kan helpen met mijn ervaringen, dan doe ik dat graag."

Van Wolfswinkel: hard werken om in de basis te staan

Zijn buitenlandse carrière begon voortvarend, bij Sporting Lissabon dat hem wegplukte bij FC Utrecht. In twee seizoenen maakte Van Wolfswinkel indruk met 28 competitiedoelpunten in 55 duels. Daarna koos hij voor de stap naar de Premier League bij Norwich City, maar een succes werd dat nooit.

"Ik kan daar heel lang over praten, maar dat is niet goed uitgepakt. Of dat te maken heeft met pech of dat het een verkeerde keuze was? Misschien allebei, maar het is daar in ieder geval niet gelukt. Ik heb te weinig gespeeld en te weinig gescoord."

Acht goals

Van Wolfswinkel vertrok na speelronde 34 in 2009 bij Vitesse. Ondanks een doelpunt van de spits verloren de Arnhemmers met 3-1 van ADO Den Haag. Daarmee bracht hij zijn totaal bij Vitesse op acht goals. De spits staat te popelen om dat aantal nu op te krikken.

"Ik heb zin om hier weer lekker te voetballen, maar ik zal eerst hard moeten werken om in het elftal te komen. De media verwachten dat ik ga spelen, maar daar moet ik toch echt eerst voor werken. Dan hoop ik mijn goaltjes weer te maken."

Arnold Kruiswijk, Daryl Janmaat en Ricky van Wolfswinkel tijdens het oefenduel tussen Vitesse en Newcastle United (2-3)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl