Reddingsbrigade op het strand van Scheveningen ANP

Reddingsbrigade: aantal verdrinkingen blijft stijgen

tijd van publicatie

De reddingsbrigade maakt zich zorgen over het toenemende aantal mensen dat verdrinkt bij het zwemmen in open water. Dit jaar zijn het er al acht. Daarmee is het jaargemiddelde van de afgelopen jaren halverwege het zomerseizoen al gehaald. De reddingsbrigade is bang dat er in de loop van het jaar nog meer zwemdoden bij komen.

Vorige week nog kwamen twee mensen om het leven tijdens het zwemmen. Zes van de acht dodelijke zwemongelukken gebeurden in wateren die niet zijn aangewezen als zwemlocatie. Daardoor kan het langer duren voordat hulpverlening gewaarschuwd en ter plekke is. 

Het aantal zwemdiploma's onder kinderen gaat hard achteruit

Directeur van de Reddingsbrigade Raymond van Mourik

Vijf van de acht slachtoffers konden niet goed zwemmen; drie slachtoffers waren kinderen. Volgens de Reddingsbrigade is de afnemende zwemvaardigheid een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal zwemdoden. 

"Het aantal diploma's dat met name kinderen halen gaat heel hard achteruit", zegt directeur Raymond van Mourik. "Helaas zijn er onder de slachtoffers ook relatief veel kinderen. Daarom vinden we dat schoolzwemmen weer moet worden ingevoerd."

Het is niet zo dat het aantal zwemdoden elk jaar verder oploopt, maar het gemiddelde neemt sterk toe. "Als je het in een grafiek uitzet dan zie je het gemiddelde in acht jaar tijd oplopen van vier naar acht verdrinkingen per jaar. Dat is een verdubbeling."

De organisatie stelt dat mensen zich moeten afvragen of ze wel fit en bekwaam genoeg zijn om te gaan zwemmen. "Als je dat niet bent, moet je ook geen risico's nemen." 

STER reclame