De Colombiaanse president Santos (l.) schudt de hand van FARC-leider Jimenez. In het midden de Cubaanse president Castro
NOS Nieuws

'Meerderheid Colombianen voor verzoening met FARC'

Een ruime meerderheid van de Colombianen is voor een vredesakkoord tussen de regering en de FARC. Een historisch staakt-het-vuren geldt sinds vorige maand, maar een definitief vredesakkoord met de rebellen moet nog worden goedgekeurd in een referendum. Wanneer dat wordt gehouden is nog niet bekend.

Uit een steekproef, uitgevoerd in opdracht van voorstanders van verzoening, blijkt nu dat 82 procent van de Colombianen voor een vredesakkoord is.

222.000 doden

Dat finale akkoord moet een eind maken aan een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika van de afgelopen decennia. In vijftig jaar kwamen bij de strijd tussen de guerrillabeweging FARC en het Colombiaanse leger ongeveer 220.000 mensen om.

Onderhandelingen over vrede lopen al jaren. In juni sloten de partijen een definitieve wapenstilstand en een voorlopig vredesakkoord. Bij die historische gebeurtenis waren VN-chef Ban Ki-Moon en verschillende Latijns-Amerikaanse leiders, onder wie de Cubaanse president Castro.

Armoede

De Colombianen denken dat vrede de strijd tegen de armoede bevordert en de arbeidsmarkt weer nieuw leven inblaast. Twee derde van de bevolking zou bereid zijn een voormalige guerrillastrijder in dienst te nemen.

De steekproef werd gedaan onder 977 mensen in gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl