Luke Aikins landde na een sprong van 7600 meter in een vangnet van 30 bij 30 meter
NOS Nieuws

Hoe land je na een sprong van 7,5 km hoogte in een net van 30 bij 30?

Het klinkt als een onmogelijke opgave: je springt op 7,5 kilometer hoogte uit een vliegtuig en je landt zonder parachute precies in een vangnet van 30 bij 30 meter. Toch waagde de Amerikaanse skydiver Luke Aikins de sprong. En met succes.

Maar hoe doe je dat? Is dat een kwestie van gewoon goed mikken? "Je kunt je in de lucht bewegen", zegt Ido Landheer, instructeur bij de Brabantse parachutistenvereniging Skydive ENPC. Met bewegingen van je armen en benen kun je je verplaatsen ten opzichte van de wind. "Intussen houd je constant je referentiepunt op de grond, in dit geval het vangnet, in de gaten. Dan weet je in welke richting je je moet bewegen."

Pieper

Skydiven zoals Aikins dat doet, is een heel andere tak van sport dan parachutespringen, benadrukt Landheer. "Sprongen zoals die van Aikins maken wij niet." Toch is het eerste deel van een parachutesprong, de vrije val, tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de stunt van Aikins.

Landheer kent dan ook de hulpmiddelen die de 42-jarige Amerikaanse waaghals gebruikte. "Hij had een pieper in zijn helm, die aangeeft wanneer hij te ver van zijn referentiepunt afwijkt. Dan kan hij in de lucht corrigeren. Veel parachutisten gebruiken een vergelijkbaar apparaat, dat gaat piepen als de juiste hoogte is bereikt om het valscherm te laten uitklappen."

Sprong zonder parachute

Tijdens de sprong, waarbij Aikins een snelheid van 200 kilometer per uur bereikt, is te zien dat hij een aantal keer omdraait. Dat zijn eigenlijk oefeningen voor de landing, zegt de instructeur.

"Een ruglanding is met zo'n snelheid veel prettiger dan een landing op je buik, dus moet hij zich kort voor de landing omdraaien. Tijdens de sprong oefent hij dat een aantal keer, om te kijken hoe ver hij bij zo'n omwenteling afdrijft van zijn referentiepunt op de grond. Het is de kunst om steeds weer een symmetrische houding aan te nemen, anders drijf je af."

De ruglanding is ook de reden dat Aikins ervan afzag om voor de zekerheid toch een parachute op zijn rug te dragen, waar het televisiestation dat zijn sprong uitzond op had aangedrongen. "Met zo'n rugzak is landen op je rug veel te gevaarlijk", zei Aikins voor zijn sprong. "En al draag ik hem wel; ik ga hem toch niet gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl