NOS Nieuws

'Tientallen gezinnen verlaten Aleppo'

Tientallen gezinnen verlaten de Syrische stad Aleppo via humanitaire corridors die deze week geopend zijn, meldt het officiële Syrische persbureau SANA. De gezinnen worden in bussen naar een opvangplek aan de westkant van de stad gebracht. In Aleppo zitten tot nu toe naar schatting 250.000 burgers vast tussen de strijdende partijen.

De corridors zijn een aanbod van president Assad en zijn bondgenoot Rusland. Bewoners mogen voor het eerst op een veilige manier de stad verlaten. Assad heeft ook amnestie beloofd aan rebellen die de wapens neerleggen. Volgens de staatstelevisie zijn enkele strijders al naar de regeringstroepen gegaan om hun wapens in te leveren en zich over te geven.

Russische militairen in Syrië stellen dat 169 burgers Aleppo sinds vrijdag hebben verlaten, en 69 strijders zouden zich hebben overgegeven.

Maar oppositiegroepen doen de berichten over de corridors af als onzin. Volgens een activist uit Aleppo heeft niemand de stad verlaten. "Dit is een spelletje van het regime. Ze willen het beeld oproepen dat burgers de stad uitgaan, zodat ze Aleppo kunnen platbranden." Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat opereert vanuit Leicester en zich baseert op bronnen in Syrië, bevestigt juist dat mensen Aleppo hebben verlaten, maar noemt geen aantallen.

Ramp

Het aanbod van de corridors kwam deze week op een moment dat regeringstroepen de wijken in het oosten van Aleppo die nog in handen zijn van rebellen, volledig hebben omsingeld.

Assad heeft beloofd dat er drie humanitaire corridors komen. Ook worden er posten ingericht om voedsel uit te delen en spoedeisende hulp te verlenen. Een Russische commandant zegt dat er nog vier corridors extra in voorbereiding zijn en dat er zes hulpposten zijn, waar zeker 3000 mensen kunnen worden geholpen.

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd voor een grote humanitaire ramp als de strijd om de stad nog langer doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl