Het hoofdkantoor van Monte dei Paschi, een van de Italiaanse banken in de problemen Reuters

Er komt een reddingsplan voor de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena. Een groep banken gaat de bank ondersteunen met 5 miljard euro.

Daarnaast wordt een pakket leningen waarop niet of amper wordt afgelost overgenomen van de bank. Daarvoor krijgt de bank ruim 9 miljard euro, maar eigenlijk is dat pakket leningen bijna 28 miljard euro waard.

Daarmee is de bank nog niet verlost van al haar probleemleningen. Nog steeds staat er na deze operatie voor zo'n 18 miljard euro aan oninbare leningen in de boeken.

Winst

Italiaanse banken zitten in grote moeilijkheden met hun uitstaande leningen. In totaal gaat het om 360 miljard uitstaande leningen die niet volledig zullen worden terugbetaald. Dat is 20 procent van alle leningen die in Italië door banken zijn verstrekt.

De Monte dei Paschi di Siena kwam vanavond overigens ook met betere halfjaarcijfers dan verwacht. De oudste bank ter wereld, die al bestaat sinds de 15e eeuw, boekte over de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 208 miljoen euro. Volgens persbureau Bloomberg rekenden analisten op een verlies van 54 miljoen euro.

STER reclame