President Erdogan
NOS Nieuws

Erdogan woest op VS: jullie kiezen kant van de samenzweerders

De Turkse president Erdogan heeft in felle bewoordingen uitgehaald naar de Verenigde Staten, omdat dat land Erdogans aartsvijand Fethullah Gülen niet wil uitleveren. Erdogan en zijn AK-partij zeggen dat de geestelijke Gülen, die sinds 1999 in Amerika woont, het brein is achter de couppoging van 15 juli. Amerika wil daarvoor bewijzen zien.

"In plaats van het land te bedanken dat in naam van de democratie de couppoging de kop indrukte, kiezen jullie de kant van de samenzweerders. De couppleger is bij jullie in het land", zei Erdogan in een toespraak op het hoofdkwartier van de speciale politie-eenheden in Ankara. Dat gebouw werd tijdens de couppoging gebombardeerd en beschoten. Er kwamen 47 politiemensen om het leven.

Rotte appels

Erdogan maakte zich ook kwaad over de uitspraken van een Amerikaanse generaal. Deze Joseph Votel zei te vrezen dat de nasleep van de couppoging gevolgen zal hebben voor de militaire samenwerking tussen de VS en Turkije, en daarmee voor de strijd tegen IS in Syrië en Irak.

"Dat is niet aan jou. Wie ben jij nou helemaal? Ken je plaats", sneerde Erdogan, die zelfs suggereerde dat de VS achter de couppoging zit. "Mijn mensen weten wie achter dit plan zit. Ze weten wie de hoogst verantwoordelijke hiervoor is. Met dit soort uitspraken geven jullie jezelf bloot."

Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken verdedigde de grootscheepse zuivering van onder meer de strijdkrachten die momenteel in Turkije aan de gang is. De gevangen genomen militairen zijn niet de enigen die IS kunnen bestrijden, stelde hij. "Als we de rotte appels eruit halen, is ons leger betrouwbaarder, dynamischer en effectiever."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl