Luke Aikins tijdens een paar dagen geleden tijdens een sprong boven Simi Valley in Californië Hollandse Hoogte | AP

Hij heeft 18.000 parachutesprongen gemaakt, trainde de beste parachutisten ter wereld en deed stunts voor de film Iron Man 3. Maar morgen waagt Luke Aikins zich in Californië aan een sprong die niemand eerder maakte en waarmee hij de geschiedenisboeken in wil gaan.

Aikins wil op ruim 7,5 kilometer zonder parachute of wingsuit uit een vliegtuig springen. Op de grond staan hijskranen waaraan een net hangt van dertig bij dertig meter. Het net moet de val van Aikins breken als hij met 200 kilometer per uur op de grond afraast.

Vertraging

"Het is geen grap", zegt de 42-jarige waaghals, die vrij zenuwachtig is. "Als ik niet nerveus zou zijn, zou ik gestoord zijn."

Hij heeft een goede reden om nerveus te zijn. Bij tests met poppen, vloog een van de exemplaren van 91 kilo dwars door het net. "Het was niet fijn om te zien", zegt Jimmy Smith, die werkt voor tv-zender Fox. Daar wordt de sprong van twee minuten uitgezonden. "Luke zei alleen maar: dit is waarom we het net testen", zegt Smith. Andere tests gingen wel goed.

Fox wil nog weinig kwijt over de uitzending. Alleen dat de sprong met een kleine vertraging wordt uitgezonden, voor het geval het toch misgaat. En natuurlijk met een waarschuwing: doe dit thuis niet na.

STER reclame