Gabriel Wikstrom, de minister van Gezondheid van Zweden
NOS Nieuws

Zweedse minister wil weten hoe vaak Zweden het doen

De Zweedse minister van Gezondheidszorg gaat onderzoek doen naar het seksleven van zijn landgenoten. In de media is het al lang en breed een vaststaand feit dat het seksleven van de Zweden tanende is en Gabriel Wikström wil dat graag goed uitgezocht krijgen.

"Seks beïnvloedt de gezondheid van mensen sterk. We moeten dus niet alleen maar praten over bijvoorbeeld geslachtsziekten, maar ook over de positieve en met lust gevulde kanten van seks", schrijft de minister in een verklaring op de website van zijn ministerie.

Ook in een opinieartikel in de Zweedse krant Dagens Nyheter legt Wikström uit waarom hij het onderzoek wil en waarom de regering hier aandacht aan zou moeten besteden. "Als stress en gezondheidsproblemen het seksleven van Zweden beïnvloeden, dan is dat ook een politiek probleem."

Wat hem betreft gaat er te veel aandacht naar de negatieve kanten van seks. "Als we niet meer aandacht gaan besteden aan de positieve en prettige kanten van seks, zullen we die problemen nooit oplossen."

'Mooi voor de buren'

Het is twintig jaar geleden dat er voor het laatste een grootschalig onderzoek was naar het seksleven van de Zweden. Het onderzoek moet in 2019 zijn afgerond.

Wikström heeft al eens gezegd dat Zweden meer seks zouden moeten hebben. Zo reageerde hij op Twitter op een man die klaagde over het luidruchtige liefdesleven van zijn buren, dat hij blij was voor die buren. "Het is goed voor hun welzijn en goed voor hun gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl