NOS Nieuws

Vader gesneuvelde moslimmilitair valt Trump aan

Moslimvader: je mag mijn grondwet wel lenen

Het was natuurlijk Hillary Clintons avond op de Democratische Conventie, maar veel Amerikanen hebben het ook over de man die kort voor haar op het podium stond. Khizr Khan deelde het verhaal van zijn zoon als een vernietigende aanval op Donald Trump. Moslim Humayun Khan sneuvelde in 2004 in Irak.

"Zoals veel immigranten kwamen we met lege handen naar dit land", zei Khan, geflankeerd door de vrouw met wie hij in de jaren 70 de militaire dictatuur in Pakistan ontvluchtte. "We geloofden in de Amerikaanse democratie, dat je door hard werken en de goedheid van dit land kunt delen in en bijdragen aan de zegeningen ervan."

Kijk naar de graven van de dappere patriotten die stierven toen ze Amerika verdedigden. Je ziet alle religies, elke geaardheid, elke etniciteit.

Khizr Khan

Humayun Khan (27) kwam om het leven toen hij een auto tegenhield die dreigde in te rijden op een Amerikaanse basis in Irak. Omdat hij daarmee het leven van andere militairen redde, kreeg hij postuum de Bronzen Ster. "Als het aan Donald Trump had gelegen, was hij nooit in Amerika geweest", zei Khan.

"Ben je ooit op de nationale begraafplaats Arlington geweest", wilde Khan van Trump weten. "Kijk naar de graven van de dappere patriotten die stierven toen ze Amerika verdedigden. Je ziet alle religies, man en vrouw, elke etniciteit. Jij hebt niks of niemand hoeven offeren."

"Donald Trump besmeurt voortdurend moslims. Hij toont geen respect voor andere minderheden, vrouwen, rechters, zelfs zijn eigen partijleiding. Hij belooft muren te bouwen en ons uit dit land te zetten", zei Khan. "Stem toch op iemand die heelt, niet op iemand die verdeelt."

Dit was het meeste gedenkwaardige en dramatische moment van de avond.

The New York Times

Amerikaanse media bestempelen de toespraak als een van de hoogtepunten van de conventie. De Wall Street Journal roemt de "kalme waardigheid" van Khan. "In de overvolle lijst van sprekers zullen Amerikanen zich dit moment waarschijnlijk lang herinneren."

The New York Times noemt de toespraak "het meest gedenkwaardige en dramatische moment van de avond". Volgens de krant was het een "emotionele afwijzing van de immigratievoorstellen en ideeën over religieuze tolerantie van Trump". Op Twitter werd Khizr Khan al snel trending.

Grote uitzondering was de conservatieve zender Fox News, die halverwege de speech wegschakelde naar commentatoren en reclame. De zender kwam pas weer terug toen zangeres Katy Perry ging optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl