De Nederlandse Hizmet-beweging kwam vandaag bijeen om te spreken over de beweging van Gülen
NOS Nieuws

Gülen-aanhangers vrezen nieuwe bedreigingen na terugkeer vakantiegangers

De Hizmet-beweging in Nederland heeft opgeroepen tot kalmte en verbroedering. De beweging van de aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen deed dit bij een persconferentie in Den Haag. Volgens de beweging "lopen de spanningen tussen Turkse Nederlanders onverminderd op". Ze vrezen een tweede golf bedreigingen als de Turkse Nederlanders die nu op vakantie zijn in Turkije weer terugkomen.

Turkse Nederlanders wordt gevraagd "om problemen van elders niet te importeren". Volgens de woordvoerder worden aanhangers van Gülen in Nederland gevolgd en gemeld bij een meldpunt van de Turkse overheid. Ze voelen zich bedreigd. Volgens de woordvoerder zijn enkele leden van de beweging in Nederland ondergedoken.

'Mensen uit Hizmet worden als doelwit gemarkeerd'

De woordvoerder zei dat de beweging zeer teleurgesteld is in de Turkse ambassadeur. "Hizmet gelijkstellen aan IS is een walgelijke en verwerpelijke daad", zei ze over de eerdere uitspraken van de ambassadeur.

De beweging zegt dat er een "systematische zuivering" van leden van de Hizmet-beweging plaatsvindt. De oproep voor de "heksenjacht" heeft volgens de Nederlandse tak van de beweging ook Turkse Nederlanders tegen elkaar opgezet.

De beweging zegt dat er de komende dagen nog "tientallen" aangiftes van intimidatie worden gedaan.

Terrorisme

De beweging is bezorgd over de Nederlandse gevolgen van de beschuldigingen van terrorisme aan het adres Hizmet. Volgens de woordvoerder is het onterecht dat de Hizmet-beweging samen met de Verenigde Staten in verband wordt gebracht met de couppoging. De aanhangers van Gülen nemen afstand van terreur en zeggen geweldloos te zijn.

"Democratie, de rechtstaat en mensenrechten staan hoog in het vaandel bij Hizmet", zegt een woordvoerder. "Een coup is een aanslag op de democratie en op burgers." Hizmet hekelt de "heksenjacht" naar Gülen-aanhangers terwijl er "geen juridische grond is voor de verwijten".

Aanspreekpunt

De Hizmet-beweging zegt via onderwijs, dialoog en liefdadigheid een bijdrage te willen leveren aan de integratie. "De bedreigingen bemoeilijken dit", zegt de woordvoerder.

De Nederlandse aanhangers lanceerden op de persconferentie een website als nieuw aanspreekpunt voor de beweging.

'Ze deden verslag van de dreigementen tegen Hizmet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl