NOS Nieuws

Paus Franciscus bidt in Auschwitz

Paus Franciscus bezoekt Auschwitz

Paus Franciscus is aangekomen in het voormalig concentratiekamp bij Auschwitz in Polen. Het bezoek was zeer sober en de paus nam uitgebreid de tijd voor een moment alleen in stilte. Ook ontmoette hij enkele overlevenden.

Onder meer in de cel van de heilige Maximiliaan Maria Kolbe ging Franciscus in gebed. Kolbe overleed in Auschwitz. Tien gevangenen werden na een ontsnappingspoging veroordeeld tot de hongerdood en Kolbe bood zich aan als plaatsvervanger van een van de gevangenen, een vader van twee kinderen. Na twee weken was Kolbe nog in leven en werd hij geëxecuteerd met een dodelijke injectie.

  • Reuters
    Paus Franciscus bidt bij de dodenmuur
  • Reuters
    Paus Franciscus bidt met overlevenden
  • Reuters
    Paus Franciscus in Auschwitz-Birkenau

Franciscus is de derde achtereenvolgende paus die Auschwitz bezoekt, maar hij is de eerste die geen historische band met de Tweede Wereldoorlog heeft. Paus Johannes Paulus II was een Pool, Benedictus XVI was als tiener lid van de Hitlerjugend.

Franciscus is vijf dagen in Polen vanwege de Wereldjongerendagen, het grootste jongerenevenement ter wereld. Hij is woensdag aangekomen, en leidde gisteren een kerkdienst in de buitenlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl