Een patiënt in een isoleercel in GGZ-instelling de Woenselse Poort
NOS Nieuws

Evenveel zelfmoord op gesloten afdeling als op open

Psychiatrische patiënten op een gesloten afdeling plegen niet minder vaak zelfmoord dan patiënten op een open afdeling. Ook maakt het geen verschil hoe vaak de patiënten zonder toestemming ervandoor gaan.

Het medische vakblad The Lancet publiceerde de resultaten van een onderzoek naar 145.000 behandelingen in 21 Duitse ggz-instellingen, verspreid over een periode van 15 jaar.

Uit het onderzoeken bleken ook wel verschillen tussen de gedragingen van patiënten op open en gesloten afdelingen. Patiënten van open afdelingen keerden vaker uit zichzelf weer terug als ze waren weggelopen. Maar op de open afdelingen zijn wel iets meer zelfmoordpogingen dan op de gesloten afdelingen.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten niet per se ook voor andere landen gelden, omdat er sterke verschillen zijn in behandelmethoden en tradities binnen psychiatrische instellingen in Europa. Toch is het volgens de onderzoekers tijd om vraagtekens te zetten bij het beleid dat wereldwijd steeds meer leunt op gesloten afdelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl