Clinton tijdens haar speech op de Democratische conventie
NOS Nieuws

Clinton neemt afstand van Trump door te hameren op samenwerking

Hillary Clinton heeft op de Democratische conventie in Philadelphia haar nominatie als presidentskandidaat aanvaard. In haar acceptatiespeech benadrukte ze vooral dat Amerikanen samen aan een betere toekomst moeten werken.

"'Stronger together' is meer dan alleen maar onze slogan in deze campagne", zei zij. "Het is een leidend principe voor een land waarin iedereen kan werken die dat wil, en waar iedereen zijn dromen kan waarmaken."

Clinton zei dat er veel moet veranderen de komende jaren. "Er is veel te doen. Er is nog steeds veel ongelijkheid. Er is veel dreiging in binnen- en buitenland. Maar vergeet niet dat we de meest dynamische en diverse bevolking ter wereld hebben. Wij kunnen het aan."

Clinton: 'Stronger together' is meer dan alleen onze campagne-slogan'

Love trumps hate

In haar toespraak verwees ze meerdere keren naar Donald Trump, haar Republikeinse rivaal. "Love trumps hate", stelde ze met een verwijzing naar zijn naam, liefde overwint haat.

"Trump beweert dat hij alle problemen alleen kan oplossen. Maar vergeet hij soms de Amerikaanse militairen die vechten aan het front? De dokters en verpleegsters die voor ons zorgen? De leraren die onze levens veranderen? Amerikanen zeggen niet: ik los het alleen op. Amerikanen lossen het samen op."

Clinton noemde Trump een heethoofd die niet geschikt is voor het presidentschap. "Bij de minste provocatie verliest hij zijn kalmte. Stel je hem voor in het Oval Office: een man die je uit de tent kan lokken met een tweet kunnen we niet met kernwapens vertrouwen."

"Amerika's kracht toont zich niet in overhaaste aanvallen. Voor kracht heb je intellect nodig, beoordelingsvermogen, kalme standvastigheid en de strategische inzet van macht. Zo'n bevelhebber wil ik zijn."

Ik moet eerlijk zeggen dat in al die jaren van publieke dienst, de 'dienst' me altijd makkelijker afging dan het 'publieke'.

Hillary Clinton

De speech was voor Clinton een manier om zich te herintroduceren bij het Amerikaanse publiek. Ze herinnerde haar publiek eraan dat ze gediend heeft als first lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken. "Ik moet eerlijk zeggen dat in al die jaren van publieke dienst, de 'dienst' me altijd makkelijker afging dan het 'publieke'."

Ze vertelde hoe ze begon als voorvechter voor kinderrechten en een naam kreeg als muggenzifter. "Het klopt, ik ben dol op beleidsdetails. Want het zijn geen details als het om jouw kind gaat, jouw gezin. Dan is het belangrijk. En het moet belangrijk zijn voor jouw president."

Emotionele reacties bij Democratische vrouwen

Historisch

Clinton stond stil bij het feit dat ze de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote Amerikaanse partij is. "Als de dochter van mijn moeder en de moeder van mijn dochter ben ik zo blij met deze dag. Ik ben blij voor alle oma's en kleine meisjes en iedereen ertussen. Blij voor jongens en mannen ook. Want als een plafond sneuvelt, the sky's the limit."

Ze richtte zich ook tot Bernie Sanders, die het lange tijd tegen haar opnam in de strijd om de Democratische nominatie. "Ik heb je gehoord, Bernie. Jouw zaak is onze zaak. Ons land heeft jouw ideeën en energie nodig. Zo kunnen we Amerika veranderen."

Clinton sloot af met een tekst uit de populaire Broadway-musical Hamilton. "We willen 'zaden planten in een tuin die we zelf nooit zullen zien'. Bouwen aan een betere toekomst voor onze geliefde kinderen en ons geliefde land. Want zo wordt Amerika beter dan ooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl