De directeur Van Gogh Museum, Axel Rüger, onthult het kunstwerk ANP

De toeristen die staan te wachten in de rij voor het Van Gogh museum hebben vanaf vandaag iets leuks om op uit te kijken: voor de deur is een kunstwerk op straat getekend. Met een 3D-krijttekening van de Yellow Brick Road, een weg die voorkomt in de film The Wizard of Oz, wil het museum homoseksuelen een hart onder de riem steken.

Het kunstwerk is een initiatief in het kader van de Europride, die nu voor de tweede keer in Amsterdam wordt georganiseerd. Bedenker en oprichter van de Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan was ook aanwezig bij de onthulling. 

"Ik vind het een geweldig initiatief van het museum. Wij vinden het heel belangrijk dat dit soort initiatieven onder de aandacht komen en zeker ook vanuit de kunst en cultuur. Zeker voor de homo's die de botenparade wat te extravert vinden, maar kunst en cultuur een prima vorm vinden. Een kapstok voor discussie, een kapstok voor gesprekken over emancipatie," zegt De Haan.

3D-kunstwerk op de stoep van Van Gogh Museum

Waarom precies voor deze Yellow Brick Road is gekozen, heeft alles te maken met de symbolische waarde van de film. The Wizard of Oz (1939) was in de jaren 40 en 50 symbool komen te staan voor de LHBTI-gemeenschap, omdat de film doorweven is van homo-thematiek en hoofdrolspeler Judy Garland een icoon voor de gemeenschap was. 

"Hoofdpersoon Dorothy was op zoek naar een betere wereld en daar is de gay community in deze tijden van spanning ook naar op zoek. Daarnaast zat er een regenboog in en dat is sinds de jaren 80 al hét symbool van de homogemeenschap. De film ging over de weg naar vrijheid en de tolerantie voor iedereen die Dorothy onderweg tegenkwam," vertelt De Haan. 

"Op een gegeven moment werd de vraag 'Are you a friend of Dorothy?' zelfs een manier om te achterhalen of iemand homoseksueel was."

Een statement

Het Van Gogh Museum vindt het belangrijk om als culturele instelling een statement te maken. "We willen ons als museum graag aan de Europride verbinden en onze bezoekers inspireren. Geel is de kleur van de hoop en ook de kleur van de zonnebloemen,"zegt directeur Rüger van het Van Gogh Museum. "Het verhaal van The Wizard of Oz is inspirerend; mensen die elkaar accepteren en gezamenlijk een doel bereiken. Van Gogh wilde ook mensen inspireren en de gezamenlijkheid bevorderen." 

"We willen het statement maken dat de vrijheid en tolerantie die wij hier vanzelfsprekend vinden, toch een groot goed is. We hopen daarmee ook via onze bezoekers uit de hele wereld, juist in deze tijden van veel geweld en verzet, inspiratie te leveren voor de rest van de wereld. 

Het kunstwerk is op de stoep getekend met waterbestendige materialen, zodat het ook tegen regen kan en de hele Europride lang kleurrijk blijft. 

STER reclame