Chemiecomplex van Shell in Moerdijk
NOS Nieuws

Winst Shell loopt met tachtig procent terug

Shell heeft het afgelopen halfjaar tachtig procent minder winst gemaakt. De winst kwam uit op 1,7 miljard, vorig jaar was dat nog 8,4 miljard dollar.

De daling heeft alles te maken met de lage olieprijs die onder de 50 dollar voor een vat ligt. Door de lage prijs is het zoeken naar nieuwe olievelden en het oppompen van olie een verliesgevende tak. Shell verloor 2,8 miljard dollar in de eerste zes maanden.

Met de raffinage van olie en de verkoop van brandstof wordt wel geld verdiend, maar ook minder. Raffinaderijen kochten olie goedkoper in maar door overproductie en enorme voorraden benzine en diesel lopen ook hier de verdiensten met bijna twee miljard dollar terug.

De omzet liep terug van 138 miljard dollar naar 107 miljard dollar. De cijfers zijn slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Shell daalde bij opening met vier procent op de beurs.

De olieprijs is al twee jaar lang extreem laag. Olie kostte in de zomer van 2014 nog meer dan 100 dollar voor een vat en zakte daarna in snel tempo. Begin dit jaar werd voor ruwe Brent-olie minder dan 30 dollar betaald. De voorbije maanden hangt de prijs tussen de 40 en 50 dollar. Te weinig om aan olie te verdienen en het duurt te lang om het op te vangen met kostenbesparingen, minder investeren en desinvesteren.

Topman Ben van Beurden noemt de lage olieprijs "een grote uitdaging voor al onze activiteiten". Ook bij concurrenten BP, Total en het Noorse Statoil lopen de inkomsten fors terug. Shell nam bovendien dit jaar het Britse gasbedrijf BG over, wat extra olie- en gasproductie opleverde, maar ook 50 miljard euro kostte.

Minder investeren, meer desinvesteren

Shell probeert de lage olieprijs op te vangen door te snijden in de kosten. Zo zijn de investeringen met miljarden teruggeschroefd. Dit jaar wordt er voor zo'n 29 miljard dollar geïnvesteerd. Dat is 4 miljard minder dan eerder aangekondigd.

Vergeleken met 2014 investeert Shell samen met BG zelfs 18 miljard dollar minder. Shell opereert grotendeels in gebieden waar exploratie en productie van olie duur is, zoals in diepzee en arctische gebieden.

Ook desinvesteert Shell door onderdelen af te stoten. Het afgelopen kwartaal werden weer voor 1 miljard dollar bedrijfsonderdelen verkocht.

De dalende inkomsten doen de kasstroom opdrogen en dwongen Shell in het tweede kwartaal om 6 miljard dollar te lenen om de lopende investeringen en dividendbetalingen te betalen.

De halfjaarwinst is verschrompeld naar een schamele 1,6 miljard dollar. In 2011-2014, de gloriejaren van hoge olieprijzen, bedroeg de jaarwinst van Shell nog 10 tot 25 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl