NOS Nieuws

Het nostalgische 'yes we can' klinkt nu voor oude rivaal Hillary

Obama na 12 jaar: ' Optimistischer dan toen ik begon' .

Een onvervalst déjà vu op het podium van de Democratisch conventie. "Yes we can!" Uit de mond van president Obama, die er in Philadelphia geen twijfel over liet bestaan. Hij zal er alles aan doen om Hillary Clinton weer in het Witte Huis te krijgen.

Het was een vleugje nostalgie, want hoe anders was dat in 2008. Uitdager Barack Obama, de jonge, veelbelovende, zwarte senator in Illinois streefde naar verandering in Washington. Zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton stond toen juist voor oude politiek. Na al die jaren als first lady leek het alsof ze aan het Witte Huis zat vastgeplakt.

  • AFP
    2008: Obama kijkt naar een interview van zijn toenmalige tegenstander Clinton, toen nog senator van New York
  • EPA
    Obama en Clinton samen in debat tijdens de campagne in 2008
  • AFP
    Clinton sloot zich later aan bij de 'Change'-campagne van Obama

Tegen alle verwachting in wist Obama het grootste deel van de Democraten achter zich te krijgen. Maar de twijfel bleef binnen de partij en een tweedeling dreigde. Hillary schoot hem te hulp. Na haar nederlaag sloot ze zich aan bij Obama en hielp hem de Democraten eensgezind de winst binnen te halen.

Ook daarna bleef ze veel in het Witte Huis, dit keer als Obama's minister van Buitenlandse Zaken.

Vanavond vraag ik jullie om Hillary te dragen, zoals jullie ook mij hebben gedragen.

President Obama

Nu zijn de rollen omgedraaid. Obama is onverminderd populair en hoopt dat optimisme over te dragen op Clinton. "Vanavond vraag ik jullie om te doen voor Hillary Clinton wat jullie ook voor mij hebben gedaan. Ik vraag jullie om haar te dragen, op dezelfde manier zoals jullie mij ook gedragen hebben."

Obama haalt uit naar presidentskandidaat Trump

Hij klonk een beetje als de Obama van acht jaar geleden, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Yes we can, daar hoorden we hem weer. Zijn oude campagneslogan klonk herhaaldelijk in de zaal."

Explainer in chief

Obama schetste een heel positief beeld van Amerika en hij verkocht Clinton aan de kiezers. "Hij moest doen wat Bill Clinton vier jaar geleden voor hem deed. In 2012 worstelde Obama met de campagne voor zijn herverkiezing", zegt Van der Horst. "Maar toen kwam Bill Clinton, ook tijdens de conventie. Hij zette de conventie echt in vuur en vlam met een speech waarom Obama de beste keus was."

Barack Obama en Bill Clinton tijdens de conventie vier jaar geleden

Explainer in chief, noemde Obama hem toen. Nu moest Obama de explainer in chief worden voor Hillary. Het feit dat ze die nodig heeft, zegt genoeg over de Democratische campagne tot nu toe, stelt Van der Horst. "Het benadrukt de zwakte van de campagne. Iedereen zegt altijd dat Hillary zo ervaren is, maar niemand kan echt uitleggen waar ze precies voor staat. En dat gebeurde eigenlijk ook niet in deze toespraak."

Maar ook zonder de standpunten van Clinton op te sommen, wist Obama de zaal achter Clinton te krijgen. Met oude woorden, opnieuw uitgesproken. "Als je serieus bent over onze democratie, kun je het niet permitteren om thuis te blijven, ook al ben je het niet op alle punten met haar eens. Je moet mee de arena in met haar, want democratie werkt niet vanaf de zijlijn. America isn't about yes he will, it's about yes we can."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl