Beschuit met muisjes, en inkeping
NOS Nieuws

Uitvinder beschuit met inkeping wint rechtszaak

Uitvinder Theo Tempels houdt het octrooi op beschuit met een inkeping. De rechtbank in Den Haag heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door toastjesmaker Haust.

Haust wilde dat de rechter het octrooi zou vernietigen. Het bedrijf vindt dat de uitvinding, die bedoeld is om beschuiten zonder te breken uit de verpakking te krijgen, niet inventief genoeg is voor een octrooi.

Eenvoudig?

Volgens Haust, onderdeel van Continental Bakeries, had elke vakman die zoekt naar een oplossing voor het 'uitneemprobleem' van beschuiten kunnen bedenken om een gat in het beschuit te maken. Een gat in het midden maakt het besmeren lastig, dus kan een bakker eenvoudig tot de oplossing komen om het gat naar de rand te verplaatsen, aldus Haust.

Volgens de rechtbank lijkt die uitvinding misschien eenvoudig, maar is het desondanks een inventieve oplossing, "die getuigt van uitvinderswerkzaamheid".

Uitvinder Tempels is tevreden over de uitspraak. "Het is onzin dat iedereen de inkeping had kunnen bedenken. Het probleem van het lastige uitnemen was al lang bekend, maar vóór mijn uitvinding zijn bakkers nooit tot een ideale oplossing gekomen."

Bolletje

Tempels heeft sinds 1999 het octrooi op de uitvinding. Hij voerde twee keer eerder een rechtszaak, onder meer tegen beschuitfabrikant Bolletje, die Tempels' vinding gebruikte zonder daarvoor te betalen.

Die zaken werden geschikt. De bedrijven die de inkeping wilden gebruiken, tekenden een licentie-overeenkomst met Tempels, die geld krijgt voor het gebruik van de uitvinding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl