Een grondstewardess van KLM
NOS Nieuws

Passagiers hebben geen last van KLM-staking morgen

KLM-passagiers zullen morgen geen last hebben van de staking door grondpersoneel. Dat zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufanchaga. "Alle vluchten gaan door. Er worden geen vluchten geannuleerd en ze zullen op tijd vertrekken."

De staking is morgen alleen bij de vrachttak KLM Cargo. Tussen 09.00 en 13.00 uur zullen stakende medewerkers niks inladen bij vrachtvliegtuigen. Bagage voor passagiersvliegtuigen wordt dus wel gewoon afgehandeld.

Verder zullen medewerkers bij de incheckbalies passagiers informeren over het loonconflict en worden er lolly's uitgedeeld.

Loonsverhoging

Vakbond FNV eist een structurele loonsverhoging voor het grondpersoneel per 1 januari. KLM wil volgens de bond pas in 2018 de lonen verhogen. Ook wil de bond dat een deel van de flexkrachten bij KLM een vaste baan krijgt en dat het aantal vakantiedagen en seniorendagen op zijn minst gelijk blijft.

KLM zei gisteren niet te kunnen ingaan op de eisen van de vakbond, omdat dat onverantwoord zou zijn. De andere vakbonden voor grondpersoneel steunen de FNV-acties niet. Vakbond De Unie noemt ze zelfs "absurd".

'Enthousiasme over samenwerking moet terug'

De nieuwe topman van moederbedrijf Air France-KLM zei vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat hij wil werken aan nieuw enthousiasme over de samenwerking tussen Air France en KLM. Er is de laatste tijd veel gebakkeleid over vluchten die van KLM naar Air France overgeheveld zouden worden, de positie van Transavia en het kasbeheer.

Topman Air France-KLM: enthousiasme over samenwerking moet terug

"Het is heel belangrijk om het enthousiasme terug te krijgen van toen de samenwerking begon", zei topman Jean-Marc Janaillac. "Ik wil het vertrouwen terugwinnen van alle werknemers van de twee bedrijven richting de groep."

Bij Air France begon vandaag een staking van het cabinepersoneel. Die kosten het bedrijf een geschatte 5 miljoen euro per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl