Russische sporters op het Rode Plein
NOS Nieuws

Poetin: uitsluiting Russische olympiërs is discriminatie

De Russische president Poetin heeft de olympische ploeg van zijn land een hart onder de riem gestoken. Op een bijeenkomst in het Kremlin zei hij dat de afwezigheid van meer dan honderd Russische sporters in Rio de Janeiro slecht is voor de internationale sport en voor de Olympische Spelen. De uitsluiting van Russische sporters vanwege dopingperikelen noemde de president "discriminatie".

Volgens Poetin is er bewust campagne gevoerd tegen Rusland. "Elke overwinning op de Spelen zal bij onze afwezigheid een nare bijsmaak hebben", zei hij.

De Russische president ontving vanmiddag ruim 150 olympiërs in het Kremlin. Onder hen waren ook atleten die zijn uitgesloten van deelname aan de Spelen. Volgens Poetin horen die evengoed bij de Russische ploeg.

WADA-rapport

De Russische sport gaat gebukt onder een dopingschandaal. Het wereldantidopingagentschap WADA concludeerde vorige week dat de staat tot aan de Spelen van Sotsji in 2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. Het Internationaal Olympisch Comité besloot vervolgens om de Russische equipe niet in z'n geheel te schorsen, om schone sporters niet te straffen voor het gedrag van anderen.

Toch hebben al meer dan honderd sporters te horen gekregen dat ze niet naar Rio mogen komen. Onder hen zijn 67 leden van de atletiekbond. Ook een aantal watersporters is uitgesloten.

Tranen

Polsstokhoogspringer Jelena Isinbajeva, die furieus is over haar schorsing, brak tijdens de ceremonie in het Kremlin in tranen uit. Ze wilde president Poetin bedanken voor zijn steun, maar kon haar zin niet afmaken. Ze kreeg van de aanwezige sporters, trainers en politici applaus.

Isinbayeva huilt bij uitzwaaimoment

De Russische minister Moetko van Sport gaat eveneens niet naar Rio de Janeiro, heeft hij bekendgemaakt. Moetko heeft geen reden gegeven, maar er zijn berichten dat hij geen accreditatie heeft gekregen.

Traditie

Het is traditie dat de Russische president sporters van zijn land uitzwaait voor een groot toernooi. Voorafgaand aan de bijeenkomst liepen de atleten in hun olympische outfit over het Rode Plein en legden ze bloemen bij het graf van de onbekende soldaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl