Mars ter herdenking van slachtoffers van de maffia, op 21 maart in Turijn
NOS Nieuws

Maffiosi in zaak-Falcone krijgen levenslang

Bijna een kwart eeuw na de moord op de Siciliaanse rechter Giovanni Falcone zijn vier leden van de maffia tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. De rechtbank ziet de vier als opdrachtgevers en daders van de moord die Italië destijds verbijsterde.

Door toedoen van Falcone werden aan het eind van de jaren 80 360 leden van de Cosa Nostra op Sicilië voor de rechter gebracht en veroordeeld. De maffia zette hem dat betaald met een spectaculaire moordaanslag op 23 mei 1992.

Palermo

Onder de weg van Palermo naar het vliegveld werd 500 kilogram springstof aangebracht, die van afstand tot ontploffing werd gebracht toen Falcone daar met zijn gevolg passeerde. Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten kwamen om het leven. Maanden later werd Falcones collega Borsellino ook het slachtoffer van een moordaanslag.

In de loop der jaren zijn verscheidene leden van de maffia in verband met de moord op Falcone veroordeeld, hoewel de achtergrond van de moordaanslag lang onduidelijk bleef. Een nieuw proces werd mogelijk door de onthullingen van voormalige maffiosi. In het jongste proces werd een vijfde verdachte bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl