Sarkozy op 13 juli, op bezoek in Corsica
NOS Nieuws

Sarkozy verhardt kritiek op Frans veiligheidsbeleid

Voormalig president Sarkozy heeft het veiligheidsbeleid van zijn opvolger Hollande afgekraakt. "Al dit geweld en barbarij hebben Frankrijk verlamd", zegt Sarkozy in een interview met de krant Le Monde. De regering is volgens Sarkozy de kluts kwijt sinds de aanslag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo in januari vorig jaar.

Verwacht wordt dat Sarkozy als leider van de Republikeinse partij volgend jaar opnieuw een gooi wil doen naar het presidentschap.

Hij pleit voor strenge veiligheidsmaatregelen, zoals het vastzetten van iedereen met een elektronische enkelband. Ook alle islamitische militanten moeten wat betreft Sarkozy worden opgesloten, ook als ze geen overtreding op hun naam hebben staan.

Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken wees het voorstel van Sarkozy meteen af. Hij vindt dat het niet alleen tegen de grondwet indruist maar ook contra-productief is. Hij zei dat veel terroristische netwerken door de inlichtingendienst zijn opgerold. De dienst houdt in zogenoemde S-files de gegevens bij van ruim 10.000 verdachten, onder wie veel jihadisten.

De aanslag van gisteren in de kerk bij Rouen werd gepleegd door een 19-jarige jihadist, die onder elektronisch toezicht van justitie stond.

Religieuze eenheid

President Hollande ontving vanochtend naar aanleiding van de aanslag de Franse religieuze leiders in het Elysée-paleis om een boodschap af te geven van solidariteit tussen de verschillende godsdiensten.

De aartsbisschop van Parijs zei dat Frankrijk zich niet moet laten meeslepen door de ideologie van IS, waarbij kinderen van verschillende geloven tegen elkaar worden opgezet. De protestantse leider van de Franse inter-religieuze conferentie verklaarde dat het onmogelijk is ieder gebedshuis te beveiligen. Laat ieder zijn verantwoordelijkheid nemen, zijn ogen open houden en zijn verstand gebruiken, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl