NOS Nieuws

'De Dalí is weer terug, ik kan het nog steeds niet geloven'

Arthur Brand opgelucht na terughalen Adolescence

Dolblij was kunstdetective Arthur Brand toen hij na acht maanden onderhandelen de twee gestolen werken uit het Scheringa Museum weer in handen had. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zei hij toen het gestolen werk van Dalí naast hem op de bank stond. Inmiddels liggen beide schilderijen opgeslagen in een kluis en daarna gaan ze terug naar de rechtmatige eigenaar.

Brand vertelt op NPO Radio 1 hoe hij te werk ging om de doeken terug te krijgen. "Destijds ben ik gaan rondvragen in bepaalde kringen. Uiteindelijk kom je dan iemand op het spoor, die iemand kent, die iemand kent, die misschien wel iemand kent die wat weet. Zo gaat dat meestal. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een contact."

Niet verbranden of doorstoten

Het bleek dat iemand het schilderij in het bezit had gekregen als onderpand en daarna erachter was gekomen dat het om gestolen waar ging, zegt Brand. "Dus ja, die figuren zitten dan met een probleem. Je kunt ze dan óf verbranden, óf hetzelfde trucje uithalen en ze weer doorstoten naar iemand anders. Ik heb geprobeerd hen ervan te weerhouden om dat te doen."

Arthur Brand pakt La Musicienne uit

Brand zegt dat hij niets voor de werken heeft hoeven betalen. "Nou ja, niets. Het heeft me een paar etentjes gekost."

Overigens is de kans aanwezig dat de doeken ooit weer tentoongesteld worden. Brand zegt dat Scheringa 'La Musicienne' heeft gekocht door popicoon Madonna te overbieden. Zij is groot liefhebber van kunstenares Tamara de Lempicka en gebruikte zelfs werken van haar in videoclips.

Als Madonna het nu koopt, is de kans groot dat het ergens wordt geëxposeerd, denkt Brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl